Matjes tatarák

Tatarák, podobně jako carpaccio, nemusí být jen z hovězího masa, ale třeba také z rajčat, okurek či ryby.

Říká se, že tatarský biftek do Evropy přinesli kočovní Tataři. Odtud plyne jeho název. Údajně však neměli čas na to, trávit hodiny u kotlů nad ohněm, a tak si vždycky takhle po ránu dali pod sedlo kus hovězího. To se během dne proklepalo a díky koňskému potu i prosolilo, večer se mohli pustit hned do jídla.

 

Pro 4 mlsouny:

400 g filetů matjese
250 g rajčat
½ papriky
2 šalotky
2 nakládané okurky
3 lžíce hroznového oleje
2 lžíce citronové šťávy
pepř
1 kelímek zakysané smetany
2 lžičky wasabi
0,5 limety
sůl
2 kyselejší jablka
½ svazku pažitky
1 svazek kopru
6 plátků žitného chleba
3 lžíce brusinek

Filety očistíme pod vodou, osušíme a nakrájíme na malé kousky. Rajčata spaříme a oloupeme. Dužinu, papriku, nakládané okurky a oloupanou šalotku nakrájíme na kostičky. Všechny nakrájené přísady smícháme v míse a zakápneme hroznovým olejem, citronovou šťávou a opepříme. Vložíme minimálně na 2 hodiny do lednice. Zakysanou smetanu smícháme s wasabi a kůrou z limety, osolíme. Jablka oloupeme, odstraníme jádřinec a nakrájíme na malá tenká kolečka. Dáme stranou. Pažitku a kopr nasekáme najemno a přidáme k tataráku. Z chlebu vyřízneme kolečka a na každý chlebový plátek navrstvíme připravený tatarák, poté plátek jablka a nakonec opět tatarák. Pečlivě zatlačíme. Navrch dáme lžící zakysanou smetanu a brusinky.

Sandra Š.
foto: edeka.de


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>