V minulých dnech jste mohli soutěžit o knihu Svět na pánvi šéfkuchaře Romana Dolejše. Výherce však mohl být jen jeden. Pro ostatní jsme jako cenu útěchy přichystali malou ochutnávku z knihy.
Recept pochází z kapitoly Kajmanské ostrovy.
„Skvělý letní dort, kterým jsme v Karibiku ohromili každého. Tento dort je hodně výjimečný svou pro Evropany neznámou chutí. Vzpomínám, že byl mezi favority anglického guvernéra Kajmanských ostrovů, který k nám občas zavítal. Tento pie má jednu velikánskou výhodu navíc, a to že se dá udělat také ve formě hřbetu bez cukrové polevy. Nebo se dá krásně zmrazit přes noc a potom podávat mražený.“
KORPUS
NÁPLŇ
šťáva ze 3 limetek
kůra z 1 limetky
3 plátky želatiny
GLAZURA
šťáva a kůra ze 2 limetek
1 plátek želatiny, namočený a scezený
Smícháme najemno rozdrcené sušenky, rozpuštěné máslo a vytvoříme krustu. Do koláčové formy rozprostřeme a rozmačkáme krustu a dáme na 20 minut vychladit do ledničky.
V mixeru smícháme kondenzované mléko, limetkovou šťávu a kůru. Smetanu vyšleháme
a přidáme do směsi z kondenzovaného mléka. V ledové vodě rozpustíme 3 plátky želatiny, scedíme a lehce ohřejeme. Vmícháme do směsi, kterou vlijeme do připravené formy
s krustou. Dáme do lednice vychladit minimálně na 1 hodinu. Mezitím si připravíme glazuru. Suroviny na glazuru společně zahřejeme, zchladíme na pokojovou teplotu a nalijeme na vychlazený páj. Necháme 20 minut tuhnout.
Tip: Dezert můžeme připravit i jako semifreddo. Potom nemusíme přidávat želatinu, dort dáme na 3 hodiny zmrazit do mrazáku.
Knihu si můžete zakoupit v nakladatelství Smart Press.