Limetkový pie

limetkovy pie

V minulých dnech jste mohli soutěžit o knihu Svět na pánvi šéfkuchaře Romana Dolejše. Výherce však mohl být jen jeden. Pro ostatní jsme jako cenu útěchy přichystali malou ochutnávku z knihy.

Recept pochází z kapitoly Kajmanské ostrovy.

„Skvělý letní dort, kterým jsme v Karibiku ohromili každého. Tento dort je hodně výjimečný svou pro Evropany neznámou chutí. Vzpomínám, že byl mezi favority anglického guvernéra Kajmanských ostrovů, který k nám občas zavítal. Tento pie má jednu velikánskou výhodu navíc, a to že se dá udělat také ve formě hřbetu bez cukrové polevy. Nebo se dá krásně zmrazit přes noc a potom podávat mražený.“

KORPUS

130 g Bebe sušenek
150 g rozpuštěného másla

NÁPLŇ

400 ml kondenzovaného sladkého mléka
šťáva ze 3 limetek
kůra z 1 limetky
300 ml smetany 33%
3 plátky želatiny

GLAZURA

100 ml vody
šťáva a kůra ze 2 limetek
100 g cukru
1 plátek želatiny, namočený a scezený

Smícháme najemno rozdrcené sušenky, rozpuštěné máslo a vytvoříme krustu. Do koláčové formy rozprostřeme a rozmačkáme krustu a dáme na 20 minut vychladit do ledničky.
V mixeru smícháme kondenzované mléko, limetkovou šťávu a kůru. Smetanu vyšleháme
a přidáme do směsi z kondenzovaného mléka. V ledové vodě rozpustíme 3 plátky želatiny, scedíme a lehce ohřejeme. Vmícháme do směsi, kterou vlijeme do připravené formy
s krustou. Dáme do lednice vychladit minimálně na 1 hodinu. Mezitím si připravíme glazuru. Suroviny na glazuru společně zahřejeme, zchladíme na pokojovou teplotu a nalijeme na vychlazený páj. Necháme 20 minut tuhnout.

Tip: Dezert můžeme připravit i jako semifreddo. Potom nemusíme přidávat želatinu, dort dáme na 3 hodiny zmrazit do mrazáku.

Knihu si můžete zakoupit v nakladatelství Smart Press.


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>