TYROLSKO S CHUTÍ.
Když jste v tyrolských Alpách celý den na lyžích, snowboardu, na kole nebo treku je třeba vydatná strava. To v pravém slova smyslu splňují gröstle – vařené brambory s kousky nakrájeného hovězího, či vepřového masa orestované s cibulí na pánvi a ještě se sázeným vejcem nahoře.
Zdá se vám to jako z kuchařské knihy pejska a kočičky?
Z české kuchyně je asi nejblíže tzv. uhlířina, která je neprávem označována za zbytkové jídlo. Věřte ale, že je to v běžném jídelníčku místních lidí stejně populární jako u nás řízek v neděli. Tak jak si tuto výživovou bombu připravit?
Pro 4 mlsouny:
4 vejce
1 lžíce nasekané petrželky
250 g vařeného hovězího masa
150 g slaniny nebo uzeného masa
600 g brambor
2 lžíce oleje
mletý římský kmín
majoránka
sůl
pepř
Brambory oloupeme a upravíme na silnější plátky. Hovězí maso nakrájíme na proužky. Oloupejte cibuli a připravíme na tenké proužky. Slaninu nebo uzené maso nasekáme na kostičky. Na rozpálenou pánev nalijeme olej. Osmažíme hovězí maso, slaninu, přidáme cibuli a brambory a vše na mírném ohni mícháme po dobu 15–20 minut, dokud se neosmaží dokřupava. Osolíme, přidáme pepř, mletý římský kmín a majoránku. Na každou porci přidáme sázené vejce.
Tip z Hohe Mut Alm: Jako příloha se hodí zelený salát.