Tyrolské Gröstle

Groestle

TYROLSKO S CHUTÍ.

Když jste v tyrolských Alpách celý den na lyžích, snowboardu, na kole nebo treku je třeba vydatná strava. To v pravém slova smyslu splňují gröstle – vařené brambory s  kousky nakrájeného hovězího, či vepřového masa orestované s cibulí na pánvi a ještě se sázeným vejcem nahoře.

Zdá se vám to jako z kuchařské knihy pejska a kočičky?

Z české kuchyně je asi nejblíže tzv. uhlířina, která je neprávem označována za zbytkové jídlo. Věřte ale, že je to v běžném jídelníčku místních lidí stejně populární jako u nás řízek v neděli. Tak jak si tuto výživovou bombu připravit?

Pro 4 mlsouny:

1 lžička másla
4 vejce
1 lžíce nasekané petrželky
250 g vařeného hovězího masa
150 g slaniny nebo uzeného masa
600 g brambor
1 ks cibule
2 lžíce oleje
mletý římský kmín
majoránka
sůl
pepř

Brambory oloupeme a upravíme na silnější plátky. Hovězí maso nakrájíme na proužky. Oloupejte cibuli a připravíme na tenké proužky. Slaninu nebo uzené maso nasekáme na kostičky. Na rozpálenou pánev nalijeme olej. Osmažíme hovězí maso, slaninu, přidáme cibuli a brambory a vše na mírném ohni mícháme po dobu 15–20 minut, dokud se neosmaží dokřupava. Osolíme, přidáme pepř, mletý římský kmín a majoránku. Na každou porci přidáme sázené vejce.

Tip z Hohe Mut Alm: Jako příloha se hodí zelený salát.

 


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>