Tyrolské špenátové knedle

spenatove knedle

TYROLSKO S CHUTÍ.

Pokud si myslíte, že Češi jsou jedineční knedlíkoví specialisté, tak si zajeďte do Tyrolska a určitě objevíte doposud nepoznané.

Nás zaujaly špenátové knedlíky, které nejen vypadají, ale také chutnají lépe než „obyčejný“ knedlík se špenátem, jako přílohou.

Navíc na talíři i toto poměrně obyčejné jídlo vypadá luxusně. Uznejte sami.

 

Pro 2 mlsouny:

200 g listového špenátu (i mraženého)
1 stroužek česneku
75 g starší veky
2 lžíce másla
3 lžíce mléka
1 lžíce jader vlašských ořechů (mohou být í lískové)
1 cibule
6 lžic zeleninového vývaru
muškátový oříšek nastrouhaný
50 g tvrdého sýra (45 % tuku v sušině)
1-2 vejce
pepř a sůl

Sýr zbavíme kůry, polovinu nahrubo nastrouháme, druhou polovinu nakrájíme na malé kostičky. Špenát připravíme dle návodu na obalu (v případě mraženého) anebo vaříme do měkka v případě čerstvého špenátu. Necháme jej vychladnout, velmi dobře vymačkáme a nahrubo nasekáme. Veku krájíme na cca 1/2 cm velké kousky a smícháme je s mlékem. Česnek a cibuli oloupeme, nasekáme na jemné kostičky. V jedné lžíci másla podusíme do měkka. Přidáme špenát, vejce a mixérem vytvoříme jemnou hmotu – pyré. Špenátovou hmotu a kostičky sýra přidáme k vece. Důkladně vše okořeníme solí, pepřem a špetkou muškátového oříšku. Hmotu krátce prohněteme. Pak přikryjeme a necháme cca 30 minut odstát. Ze špenátové hmoty vytvoříme ručně 6 knedlíků. Vložíme je do vařící osolené vody. Za nízké teploty necháme 12-15 minut povařit. Jádra ořechů nahrubo nasekáme. Rozpustíme máslo, přidáme vývar a zahřejeme. Špenátové knedlíky vyjmeme z vody a necháme krátce okapat. Polijeme je máslovou směsí a posypeme ořechy a zbylým sýrem.

Tip z Hohe Mut Alm – při tvarování vložte větší kus sýra do středu knedlíku. Při rozkrojení sýr krásně povolí, což je pastvou nejen pro oči.

 


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>