TYROLSKO S CHUTÍ.
Pokud si myslíte, že Češi jsou jedineční knedlíkoví specialisté, tak si zajeďte do Tyrolska a určitě objevíte doposud nepoznané.
Nás zaujaly špenátové knedlíky, které nejen vypadají, ale také chutnají lépe než „obyčejný“ knedlík se špenátem, jako přílohou.
Navíc na talíři i toto poměrně obyčejné jídlo vypadá luxusně. Uznejte sami.
Pro 2 mlsouny:
1 stroužek česneku
75 g starší veky
2 lžíce másla
3 lžíce mléka
1 lžíce jader vlašských ořechů (mohou být í lískové)
6 lžic zeleninového vývaru
muškátový oříšek nastrouhaný
50 g tvrdého sýra (45 % tuku v sušině)
1-2 vejce
pepř a sůl
Sýr zbavíme kůry, polovinu nahrubo nastrouháme, druhou polovinu nakrájíme na malé kostičky. Špenát připravíme dle návodu na obalu (v případě mraženého) anebo vaříme do měkka v případě čerstvého špenátu. Necháme jej vychladnout, velmi dobře vymačkáme a nahrubo nasekáme. Veku krájíme na cca 1/2 cm velké kousky a smícháme je s mlékem. Česnek a cibuli oloupeme, nasekáme na jemné kostičky. V jedné lžíci másla podusíme do měkka. Přidáme špenát, vejce a mixérem vytvoříme jemnou hmotu – pyré. Špenátovou hmotu a kostičky sýra přidáme k vece. Důkladně vše okořeníme solí, pepřem a špetkou muškátového oříšku. Hmotu krátce prohněteme. Pak přikryjeme a necháme cca 30 minut odstát. Ze špenátové hmoty vytvoříme ručně 6 knedlíků. Vložíme je do vařící osolené vody. Za nízké teploty necháme 12-15 minut povařit. Jádra ořechů nahrubo nasekáme. Rozpustíme máslo, přidáme vývar a zahřejeme. Špenátové knedlíky vyjmeme z vody a necháme krátce okapat. Polijeme je máslovou směsí a posypeme ořechy a zbylým sýrem.
Tip z Hohe Mut Alm – při tvarování vložte větší kus sýra do středu knedlíku. Při rozkrojení sýr krásně povolí, což je pastvou nejen pro oči.