Špenát sice neobsahuje tolik železa, kolik jsme si ještě před pár lety mysleli, ale přesto se jedná o zdravou zeleninu, kterou bychom z našeho jídelníčku neměli vynechávat. Asi největší potíže s jeho konzumací mají ti nejmenší mlsouni. Zkuste jim je zakomponovat do knedlíků, třeba jej vezmou na milost.
A kdyby náhodou ne, vy si na nich určitě pochutnáte. Jedná se totiž o opravdovou dobrotu.
Pro 4 mlsouny:
150 g mladého špenátu
2 cibule
2 stroužky česneku
70 g másla
400 g sýru ricotta
125 g suché veky
4 vejce
50 g pivního sýra
50 g parmezánu
sůl
pepř
mouku na ruce
Špenát omyjeme a necháme okapat. Pár lístku dáme stranou na podávání a zbylý špenát nasekáme nahrubo. Cibuli a česnek oloupeme nasekáme na jemno.20 gmásla rozehřejeme na pánvi a za stálého míchání cibuli s česnekem podusíme dosklovata. Vyjmeme, dáme stranou a necháme vychladnout.
Ricottu dáme do cedníku a nechápe odkapat. Veku natrháme na menší kousky. Ricottu smícháme důkladně s vejcem. Cibuli, veku, sýr, špenát přidáme, promícháme a osolíme a opepříme. Promícháme a asi 30 minut necháme přikryté odležet. Poté pomoučenýma rukama vytvarujeme knedlíky a vložíme je do vroucí osolené vody. Vaříme na mírném ohni asi 8 minut, až knedlíky vystoupají na povrch.
Mezitím 50 g másla rozpustíme. Knedlíky vyjmeme z vody a necháme okapat. Podáváme se špenátovými listy přelité rozpuštěným máslem.
Sandra Špačková
foto: Food & Foto, Hamburg