Plněné zapečené cukety

Kdo říká, že vegetariánská jídla jsou nudná a nejsou moc chutná? Omyl, i bezmasé jídlo může být vynikající a nápadité.

Zkuste do hlavní role dosadit cuketu, přidejte i trochu další zeleniny a doplňte ji o sýr feta a parmezán. Ani zdravé bylinky samozřejmě nesmí chybět, tentokrát tymián a petržel. Vše spolu zapečte v troubě a můžete se pustit do jídla.

 

 

Pro 4 mlsouny:

600 g cukety

200 g rajčat

svazek jarní cibule

150 g mrkve

200 g sýru feta

½ svazku tymiánu

1 stroužek česneku

3 lžíce slunečnicových semínek

75 g zakysané smetany

30 g parmezánu

1 svazek petržele

sůl

pepř

 

Cukety omyjeme na podélně rozkrojíme. Lžící vyškrábeme dužinu, kterou vyjmeme a nasekáme na jemno. Rajčata oloupejte a vyjměte semínka, dužinu nakrájejte na malé kostičky. Jarní cibuli nakrájíme na kolečka. Mrkev oloupeme a nastrouháme. Sýr feta natrháme. Tymián omyjeme, necháme okapat a lístky odtrháme od stonků. Fetu, cibuli, mrkev a slunečnicová semínka dáme do mísy. Přidáme rozetřený česnek a ochutíme solí a pepřem. Cuketu, rajčata a zakysanou smetanu smícháme a dáme do formy. Osolíme a opepříme. Navrch položíme lodičky z cuket naplněné feta směsí a zasypané nastrouhaným parmezánem. Formu vložíme do předem vyhřáté trouby na 200 stupňů a pečeme 35 minut. Povrch krásně zezlátne. Servírujeme s čerstvě nasekanou petrželí.

 

Martina Mlsná

foto: edeka.de

 


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>