Kdo říká, že vegetariánská jídla jsou nudná a nejsou moc chutná? Omyl, i bezmasé jídlo může být vynikající a nápadité.
Zkuste do hlavní role dosadit cuketu, přidejte i trochu další zeleniny a doplňte ji o sýr feta a parmezán. Ani zdravé bylinky samozřejmě nesmí chybět, tentokrát tymián a petržel. Vše spolu zapečte v troubě a můžete se pustit do jídla.
Pro 4 mlsouny:
600 g cukety
200 g rajčat
svazek jarní cibule
150 g mrkve
200 g sýru feta
½ svazku tymiánu
1 stroužek česneku
3 lžíce slunečnicových semínek
75 g zakysané smetany
30 g parmezánu
1 svazek petržele
sůl
pepř
Cukety omyjeme na podélně rozkrojíme. Lžící vyškrábeme dužinu, kterou vyjmeme a nasekáme na jemno. Rajčata oloupejte a vyjměte semínka, dužinu nakrájejte na malé kostičky. Jarní cibuli nakrájíme na kolečka. Mrkev oloupeme a nastrouháme. Sýr feta natrháme. Tymián omyjeme, necháme okapat a lístky odtrháme od stonků. Fetu, cibuli, mrkev a slunečnicová semínka dáme do mísy. Přidáme rozetřený česnek a ochutíme solí a pepřem. Cuketu, rajčata a zakysanou smetanu smícháme a dáme do formy. Osolíme a opepříme. Navrch položíme lodičky z cuket naplněné feta směsí a zasypané nastrouhaným parmezánem. Formu vložíme do předem vyhřáté trouby na 200 stupňů a pečeme 35 minut. Povrch krásně zezlátne. Servírujeme s čerstvě nasekanou petrželí.
Martina Mlsná
foto: edeka.de