Polníčkový salát s medovými hruškami

A je to zase tady. Opět to přemýšlení, co si připravit k jídlu, aby toho nebylo moc, ale abychom se nepřejedli. Když není moc velký hlad, ale přesto si chceme pochutnat, pak je nejlepší volbou salát, a to i v zimě.

Zimní saláty mohou být stejně vynikající jako ty v létě, jen se do nich přidají jiné suroviny. Tomuto receptu vévodí polníček, červená řepa, hrušky a sýr. Samé skvělé mlsání…

Jako přílohu můžeme podávat čerstvý bílý chléb a chuť salátu doplní suché bílé víno.

Pro 4 mlsouny:

hrst vyloupaných vlašských ořechů
200 g polníčkového salátu
3 lžíce másla
2 zralé hrušky
6 lžic medu
75 ml bílého vinného octa
2 červené řepy
150 g sýra brie, nebo camembert
3 lžíce oleje (ořechového nebo olivového)
sůl, pepř

Oloupané vlašské ořechy nahrubo nasekáme. Lžíci másla rozpustíme na pánvi a ořechy na něm krátce opražíme. Dáme stranou a necháme vychladit. Hrušky oloupeme, rozčtvrtíme, vypeckujeme a nakrájíme na tenké pružky. 2 lžíce másla rozehřejeme na pánvi a za stálého míchání na něm hrušky podusíme. Přidáme med, necháme jej rozpustit a zalijeme octem, krátce povaříme. Pánev sundáme z plamene a hrušky necháme ve šťávě vychladnout.

Polníček důkladně omyjeme a necháme okapat. Omytou červenou řepu oloupeme a buďto ji nastrouháme nebo nakrájíme na jemné proužky. Sýr nakrájíme na malé kostičky.

Hrušky vyjmeme ze šťávy a smícháme je salátem, řepou a sýrem, pořádně promícháme a ochutíme solí a pepřem. Salát přelijeme olejem a podáváme posypaný opraženými ořechy.

 

Sandra Špačková


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>