Po svátcích by spousta lidí nejraději jedla spíše lehčí jídla. Něco teplého bychom každý den ale měli sníst a polévky udělají našemu žaludku vždy dobře. Pokud nechcete jíst stále ty stejné polévky, vyzkoušejte něco nového. Karotková polévka lehce dochucená strouhaným zázvorem je zdravá a hlavně výtečná. Musíte zkrátka ochutnat.
Avšak pozor, pokud ji budete servírovat dětem, přidejte opravdu jen malé množství závoru.
Pro 4 mlsouny:
2 stroužky česneku
olivový olej
300 g karotky
½ l zeleninové polévky
špetka pepře
1 menší kousek zázvoru
2 lžíce zakysané smetany
pomerančový džus
Cibuli, česnek a karotku oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Zázvor oloupeme a nastrouháme najemno. V polévkovém hrnci rozehřejeme asi 2 lžíce oleje a cibuli s česnekem na něm podusíme dozlatova. Zalijeme vývarem a přidáme karotku. Ochutíme solí, pepřem a zázvorem.
Stáhneme plamen a necháme 15 minut vařit, nebo dokud mrkev nezměkne. Přijileme trochu džusu – podle chuti a polévku rozmixujeme. Polévku podáváme se zakysanou smetanou, která jí dodá ten správný šmak.
Martina Mlsná
foto: ichkoche.at / Blanka Kefer