Už jsme tady o tom mockrát psali. Rybí maso bychom měli do jídelníčku přidat alespoň několikrát do měsíce. Pokud nevíte, jaké ryby jíst, střídejte je. Jednou si připravte pstruha, jindy kapra, příště platýze.
Platýz neboli halibut, je velice lahodná ryba o velmi nízkém obsahu tuku a nízké energetické hodnotě, proto je vhodné jej zařadit do redukčního jídelníčku.
Při jeho úpravě se inspirujte v Dánsku, kde platýze v této podobě velice rádi připravují.
Pro 4 mlsouny:
800 g brambor
500 g zeleného chřestu
sůl
cibule
6 lžic slunečnicového oleje
6 lžic octa
pepř
1 lžíce hořčice
1 lžíce medu
1/8 l zeleninového vývaru
50 g listového salátu
1 svazek kopru
100 g zakysané smetany
2 lžíce +150 g strouhanky
1-2 lžíce citronové šťávy
8 filet platýze
3 vejce
6 lžic mouky
100 g másla
Brambory omyjeme a ve vroucí osolené vodě a vaříme 20 minut. Chřest omyjeme, dřevnaté konce odkrojíme a nakrájíme na menší kousky. Uvaříme jej ve vroucí osolené vodě po dobu 4 minut. Vodu slijeme a chřest ihned zchladíme.
Mezitím na zálivku oloupeme cibuli a nakrájíme na kostičky. Lžíci oleje rozehřejeme na pánvi a na něm dozlatova cibuli orestujeme. Ocet, sůl, pepř, hořčici a med vyšleháme a nakonec přišleháme i 5 lžic oleje. Vývar a cibuli přimícháme k zálivce. Salát omyjeme osušíme a natrháme.
Brambory slijeme, necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na kousky. Spolu s chřestem dáme do zálivky a necháme v chladu odpočinout. Na náplň omyjeme kopr, osušíme a otrháme ho od stonků. Smetanu, 2 lžíce strouhanky a kopr smícháme. Ochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou.
Filety omyjeme a osušíme kuchyňskou utěrkou. Osolíme, opepříme. Náplní potřeme filety a dvě k sobě slepíme. Vejce rozbijeme do talíře a vidličkou rozšleháme. Plněné filety obalíme v trojobalu – tedy v mouce, vejcích a strouhance.
K bramborovému salátu přimícháme natrhaný salát a v případě potřeby dochutíme. Máslo na pánvi rozpustíme a filety na něm osmažíme, asi 6 minut. Podáváme s bramborovým salátem.
Martina Mlsná
Foto: www.lecker.de
Porovnat ceny >>