Císařská blbost

Kaiserschmarrn, u nás známý spíše jako císařský trhanec, je velice oblíbenou pochoutkou v Rakousku.

Traduje se, že kuchař tento pokrm připravil pro císařovnu Sissi. Ta si ale velice bedlivě hlídala svou figuru, tak kuchaři řekla: „Co jste to připravil za Schmarrn?“ Právě slovo Schmarrn znamená v rakouském dialektu blbost.

Jenže císařovi pokrm velice chutnal a stal se jeho oblíbeným. Nic na tom nezměnilo ani to, že název pokrmu už zůstal.

 

400 g hladké mouky

500 ml mléka

4 vejce

4 lžíce cukru krystal

3 lžíce másla

50 g rozinek

1 lžíce rumu

sůl

moučkový cukr na podávání

ovoce dle chuti, nemusí být

 

Mléko smícháme v míse spolu se třemi lžícemi cukru, rumem a špetkou soli. Přimícháme mouku a žloutky. Z bílků ušleháme sníh, přimícháme do těsta a nakonec opatrně přimícháme i rozinky.

Na pánvi rozpustíme 2 lžíce másla a těsto vložíme do pánve. Přiklopíme pokličkou a opékáme, až je spodek dozlatova. Poté vytočíme a opět přiklopíme. Jakmile je těsto upečené, což snadno zjistíme za pomocí špejle, za pomocí dvou vařeček  těsto roztrháme na kousky o velikosti asi 2 cm. Přimícháme zbylý cukr a lžíci másla a promícháme. Až cukr trochu zkaramelizuje podáváme posypané moučkovým cukrem a případně i ovocem.

 

Martina Mlsná

foto: www.dramaticpancake.com


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>