Vlašské ořechy, výživnější než maso

vlasske-orechy

Ořešák královský je mohutný strom dorůstající výšky nad 20 metrů. Jeho plody patří k nejstarším potravinám. První zmínky se o ořešáku se objevují již 7 000 let př. Kr.. Původem je z Indie, odkud ho do Evropy dopravil Karel Veliký. V Římě byl ořešák zasvěcen Bohu Jupiterovi a nazývali ho „Jupiterův žalud“, odtud jeho latinský název Juglans regia. Za přívlastek „vlašský“ vděčí tento strom svým ctitelům a šiřitelům – Vlachům.

Jeho listy mají fungicidní a baktericidní účinky a odpuzují hmyz, proto se doporučuje sázet ořešáky do blízkosti hnojišť a na tam, kde je hmyzí pomoc potřeba. Nálev z listů má dezinfekční účinky a používá se jako kloktadlo při zánětech v dutině ústní, omývá se jím i akné, záněty kůže a opruzeniny.

Vlašskými ořechy k nižšímu cholesterolu

Vlašské ořechy jsou naše nejznámější a nejoblíbenější oříšky. Svým tvarem připomínají lidský mozek a jeho činnost také podporují. Jeho výživná hodnota přesahuje výživnou hodnotu hovězího masa. Tuky v něm obsažené až z 62 % obsahují velké množství různých nenasycených mastných kyselin, především kyselinu linolovou napomáhající výrazně snižovat hladinu cholesterolu v krvi a kyselinu linoleovou, která snižuje nejen hladinu cholesterolu, ale i triglyceridů v krvi, zabraňuje vzniku krevních sraženin v cévách a zpomaluje zánětlivé procesy.

Pět ořechů denně!

Obsahují vitaminy E a B1, B2, B3 a B6. Dále pak draslík, fosfor, hořčík, zinek a železo. Jsou velice bohaté na měď, které na 100 g obsahují více, něž většina rostlinných potravin či masa. Tento stopový prvek umožňuje vstřebávání železa ve střevech a pomáhá tak při chudokrevnosti. Jejich léčebný efekt se projevuje při pravidelné a dlouhodobé konzumaci. Jako prevenci bychom si měli dopřát asi pět ořechů denně.

Vlašské ořechy jsou vhodným doplňkem stravy u studujících a duševně pracujících lidí a malých dětí. Kvůli svému nízkému obsahu cukrů jsou vhodné také pro diabetiky a pro svou výživnou hodnotu jsou ceněné i vegetariány. Vlašské ořechy se používají při pečení nákypů a koláčů na vysypání formy, do koláčů jako náplň nebo součást těsta. Chuťově výborně doplňují slané pomazánky. Vánoce bez nich si snad ani nedovedeme představit a jsou i nedílnou součástí středomořské kuchyně.

Nevyloupané ořechy se nejlépe skladují na suchém, chladném místě, kde vydrží i několik let. Vyloupaná jádra se musí hermeticky uzavřít v nejlépe skleněné nádobě, protože přejímají pachy jiných potravin a jsou oblíbenou pochoutkou molů.

Martina Mlsná
foto: Tom Hermans, unsplash


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>