Marinované tofu s dýní

Tofu je v podstatě sojový sýr či tvaroh vyrábějící se podobně jako sýr. Jako výchozí surovina se při výrobě vezme sojové mléko, respektive sojový nápoj získaný ze sojových bobů, který se vysráží různými syřidly a sójová bílkovina se nechá srazit. Tofu je ryze rostlinného původu, a proto je tolik vyhledáváno především lidmi, kteří maso či živočišnou stravu nejí, nebo těmi, kteří se chtějí stravovat zdravě.

Hlavní roli v tomto pokrmu hraje právě tofu, kde po boku s dýní a chilli omáčkou vytvářejí pekelně pálivou trojku, kterou si rozhodně nesmíte nechat ujít.

Pro 4 mlsouny:

 

10 g zázvoru

svazek koriandru

1 limeta

350 g uzeneného tofu

1 lžička sezamového oleje

150 g žampiónů

1 pórek

½ dýněhokkaido

4 lžíce chilli omáčky

2 lžičky sojové omáčky

pepř

 

Zázvor oloupeme a nakrájíme najemno. Koriandr umyjeme, necháme okapat a lístky nasekáme nadrobno. Limetu omyjeme a půlku nakrájíme na proužky. Tofu rozpůlíme. Všechny tytto ingredience dáme spolu se sezamovým olejem do mísy, promícháme a necháme hodinu chutě spojit.

Mezitím očistíme žampiony a nakrájíme je na plátky. Pórek na krájíme na kolečka. Dýni vypeckujeme a nakrájíme na malé kostičky. Olej rozehřejeme v pánvi. Žampiony a dýni na ni za stálého míchání opékáme po dobu osmi minut. Pak přidáme pórek a dusíme další dvě minuty. Přilijeme 4 lžíce vody a chilli omáčku a necháme další dvě minuty. Nakonec přimíécháme koriandr. Mezitím rozehřejeme druhou pánev. Tofu vyjmeme z marinády a za každé strany ho na pánvi opečeme po dobu 4 minut.Poté ho vyjmeme, nakrájíme na menší kousky, přimícháme k zelenině a můžeme podávat.

 

Sandra Špačková

foto: www.lecker.de


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>