Báječný salát připravený během 20 minut. Jak prosté… Fazolky v něm obsažené jsou bohaté na železo, vápník, draslík, hořčík, mangan a mají velký obsah vlákniny a bílkoviny.
V kombinaci s makrelou, která vám dodá tolik potřebné omega-3 mastné kyseliny, které chrání srdce a cévy je tento salát zdravé mlsání.
Jen pozor, uzená makrela může obsahovat některé choroboplodné zárodky, vyvolávající zažívací potíže, a proto není příliš vhodná pro malé děti a těhotné ženy.
Pro 2 mlsouny:
100 g bulguru
1 hrst zelených fazolí
60 g sýru feta
2 filety uzené makrely
2 lžičky pražených ořechů
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce octa (může být balzamikový, vinný, jak je libo)
1 lžička hořčice
sůl a pepř
Bulgur uvaříme podle návodu na obalu. Zelené fazolky spaříme po dobu 7*8 minut ve vroucí vodě. Poté je slijeme a ihned přelijeme studenou vodou, abychom zastavili var. Takto zůstanou krásně zelené. Během doby, co se bulgur I fazolky vaří natrháme sýr na menší kousky a makrelu naporcujeme na menší části. Připravíme zálivku. Olej, ocet, hořčici, sůl a pepř smícháme v misce. Hotový bulgur naservírujeme na talířky, na něj položíme fazolky, makrelu, vše přelijeme zálivkou a posypeme praženými oříšky. A… salát je připraven.
Martina Mlsná