Jehněčí maso se u nás neprodává běžně, když už se k němu dostaneme, není třeba se ho bát. je stejně kvalitní jako maso telecí, je stejně jemné a hodí se i k rychlé úpravě. Ale i skopovému masu dávají v mnoha zemích přednost před vepřovým či hovězím. Obsahuje velké množství bílkovin , ale i vápníku, fosforu, železa, vitamínu B, B2 i dalších látek nezbytných ke zdravému lidskému růstu.
Abychom u tohoto receptu dosáhli výraznější pikantní chuti, je třeba maso přes noc naložit. Samotný pokrm budete mít následují den hotový během 15 minut.
Pro 4 mlsouny:
na omáčku :
150 ml bílého jogurtu řeckého typu
½ malé cibule
1 stroužek česneku
2 cm zázvoru
2 lžička garam masala
2 lžička mletého kmínu
1 lžička koriandru
½ lžičky fenyklových semínek
¼ čerstvě mletého pepře
1 lžíce rostlinného oleje
hrst čerstvých lístků koriandru
2 lžíce šťávy z citronu
sůl
400 g vykostěné jehněčí kýty
2 lžíce másla
5 tortillových placek
½ cibule
1 list salátu
2 rajčata
Zázvor a česnek oloupeme. Všechny ingredience na marinádu vložíme do foodprocesoru a mícháme dohladka. Maso nakrájíme na kostky. Dáme do mísy, přelijeme marinádou, promícháme a necháme uležetet, ideálně přes noc. Hodinu před vařením maso vytáhneme, aby získalo pokojovou teplotu. Pánev rozehřejeme a maso na ni z každé strany opečeme, celkem asi 5-6 minut. Přelijeme máslem a opékáme po dobu dvou minut. Kdo nemá rád růžové maso, prodlouží dobu. Na ohřáté placky rozložíme připravené maso, přidáme k němu nakrájenou zeleninu, zabalíme a servírujeme.
Martina Mlsná
foto: www.bbc.co.uk