Saský vaječný koláč, neboli Eierschecke pochází ze Saska a Durynska. Své jméno dostal po své vrchní vrstvě, tzv. Schecke. Podle názvu by měl koláč být lehký a vláčný. Což také je, k tomu je však i hodně sytý.
Traduje se, že vydrží měkký a vláčný i dva dny. Už se ale neví, kdo byl ten hříšný mlsoun, který nechal tuto dobrotu dva dny ležet na stole.
Na 24 kousků:
350 ml mléka
+ 5 lžic mléka
30 g droždí
375 g mouky
+ mouky na vál
9 vajec
250 g změklého másla
400 g cukru
1 balíček vanilkového pudingu
750 g tvarohu
70 g rozinek
2 balíčky vanilkového cukru
150 ml mléka ohřejeme. Rozdrobíme do něj droždí. Mouku, 1 vejce,50 gcukru a mléko s droždím dáme do mísy a metličkou nebo ručním mixérem 2-3 minuty hněteme. Zakryjeme a dáme na 30 minut v teple nakynout. Ve zbytku mléka připravíme puding podle návodu. Přendáme do misky, přikryjeme fólií a necháme vychladit.200 gmásla a200 gcukru utřeme do hladka a přimícháme vychlazený puding. U 5 vajec oddělíme bílky od žloutků.Bílky dáme do lednice vychladit a žloutky postupně přimícháme do másla. Plech asi o velikosti 35 –40 cmvymažeme a vysypeme moukou. Těsto krátce promícháme a na vále vyválíme dotenka. Těsto vyložíme dno plechu. Vidličkou místy propícháme a necháme 5 minut stát. Mezitím smícháme tvaroh,150 gcukru a 3 vejce. Tvarohovou směsí potřeme těsto a posypeme rozinkami. Vychlazené bílky vyšleháme do tuha a pomalu přimícháme s máslovému krému. Rozetřeme na tvaroh a vložíme do trouby rozpálené na200 °Ca pečeme 10 minut. Poté troubu stáhneme na175 °Ca pečeme dalších 35 minut. Vytáhneme a ještě teplý posypeme vanilkovým cukrem, necháme vychladit a nakrájíme na kousky.
Martina Mlsná
foto: lecker.de