Churros jsou španělské koblihy, které se tradičně podávají ke svátečním snídaním. Oblíbené jsou mimo Španělska i v Portugalsku, Jižní Americe či Karibiku.
Churros je smažené skořicové pečivo ve formě tyčinek hvězdicovitého nebo kulatého průřezu, připravené z odpalovaného těsta smažením.
Jsou také předmětem prodeje v pouličních stáncích jako rychlé občerstvení. Původní recept byl kdysi dovezen španělskými mořeplavci z Číny, kde odkud pravděpodobně pochází.
Ačkoli se při přípravě koupou v oleji, výsledek je překvapivý. Nakonec vůbec mastné. Voňavé churros vám doma budou chutnat ke kávě, horké čokoládě ale i k teplému čaji. Tradice velí jíst je ještě horké.
1 hrnek vody (250 ml)
2 ½ lžíce cukru
½ lžičky soli
2 lžíce rostlinného oleje
1 hrnek hladké mouky (200 g)
olej na hloubkové smažení
½ hrnku cukru krupice
1 lžička mleté skořice
V hluboké pánvi rozehřejeme olej, během toho si v talíři smícháme ½ hrnku cukru se skořicí. Do menší pánve dáme vodu, cukr a sůl. Přivedeme k varu, přidáme mouku a důkladně promícháme. Vznikne hustá směs podobná bramborové kaši. Směs dáme buďto do mlýnku, nebo do cukrářského pytlíku, či sáčku s prostřihnutým rohem. Vytlačíme tenké a asi 10 cm dlouhé rovnoměrné proužky. Ponoříme je do oleje a smažíme, dokud nezezlátnou. Vytáhneme, obalíme je v cukru se skořicí a položíme na papírovou utěrku, aby vsákla přebytečný olej.
Sandra Špačková
Dobrý den, dnes jsme zkoušeli churros podle vašeho receptu, těsto bylo jako hustá kaše, usmažené jsou do zlatova, chuťově jsou dobré, ale docela nám ztvrdli. Nevíte čím by to mohlo být?
Děkuji za odpověď
Napadá mě, že by to mohlo být surovinami – zkrátka není mouka jako mouka, anebo bych té mouky malinko ubrala. Já jsem s tímto receptem problém neměla, trošku sice ztuhly, ale nic závratného.