O tom, že květák patří mezi nejzdravější zeleninu jste se již mohli dočíst v magazínu. Je bohatý obzvláště na vitamin C, který náš organismus v přicházejícím sychraném počasí bude potřebovat.
Ačkoli se mnohým lidem zdá těžký, není tomu tak. Je velice dobře stravitelný a bývá doporučován lidem s žaludečními chorobami jako jsou například vředy. Květák dokonce napomáhá při zácpě.
Pokud byste si chtěli tento porkm něčím ozvláštnit, přidejte si do něj asi 150 g uzeného lososa. Pokrm tak sice nebude vegetariánský, ale bude stále stejně dobrý. Ochutnejte…
Pro 4 mlsouny:
1 květák
50 g másla + na vymazání
50 g hladké mouky
450 ml mléka
2 žloutky
1 lžička hořčice
1 lžička worchesterové omáčky
sůl, pepř
150 g
125 g sýru cheddar
70 g sýru ementálového typu
Troubu předehřejeme na 200 °C. Ve větším hrnci přivedeme osolenou vodu k varu. Květák natrháme na menší růžičky. Vhodíme do hrnce a blanšírujeme po dobu dvou minut. Vyjmeme, necháme okapat a položíme na plech vymazaný máslem.
Do rendlíku dáme máslo a mouku a za stálého míchání na mírném plameni necháme zezlátnout, odložíme stranou, přilijeme mléko a promícháme, dáme zpět na sporák a vaříme 2-3 minuty. Opět dáme stranou a metličkou přimícháme žloutky, worchestr a hořčici. Ochutíme solí a pepřem. Zalijeme tím květák a zasypeme nastrouhanými sýry. Vložíme do trouby a pečeme po dobu 10-15 minut, dokud povrch nezezlátne. Ihned podáváme.
Martina Mlsná
Prosím, na co je tam ta hořčice v seznamu ingrediencí?