Pokud chcete v těchto chladnějších dnech rychle připravené teplé jídlo, zkuste tuto naprosto netradiční polévku.
Je tak hustá, že by v ní mohla stát lžíce, ale díky máslu a smetaně má jemnou chuť.
Brambory dodají našemu žaludku pocit nasycení a houby uspokojí naše chuťové pohárky. Tak ať vám chutná.
Pro 4 mlsouny:
2 stroužky česneku
voda
1 lžíce zakysané smetany
150 g lesních hub
špetka petržele
sůl
Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na 1 cm proužky. Vložíme do hrnce a zalijeme jen trochou vody. Čím silnější chceme polévku mít, tím méně vody přilijeme. Přidáme česnek a polovinu nakrájených hub, osolíme, promícháme a vaříme, dokud brambory nejsou uvařené. Poté hrnec sejmeme z plamene a brambory rozmačkáme do mělčí kaše. Pokud je hodně hustá, přilijeme trochu vody a zředíme dle libosti. Přidáme polovinu másla, smetanu, opepříme a promícháme. Na rozehřáté pánvi rozpustíme máslo a zbylé nakrájené houby na něm několik minut orestujeme, osolíme, opepříme a přidáme petrželku. Hustou bramborovou polévku naservírujeme na talířky a zasypeme orestovanými houbami.
Martina Mlsná
foto: Stevie Parle