V roce 1859 otevřel v New Orleans John B. Shiller kavárnu se jménem The Sazerac Coffee House. Své jméno nesla po oblíbeném produktu Sazerac de Forge et Fils, který se v tomto podniku často naléval. Barman této kavárny Leon Lamothe namíchal tento koňak s Peychachudovým bitterem, cukrem, vodou a esencí z anýzu. V roce 1873 koupil od Shillera kavárnu jeho účetní Thomas Handy a koňak nahradil levnější žitnou whiskey a anýzovou esenci absinthem.
V roce 1912 se však Absinth dostal na zakázanou listinu, a tak ho nahradil domácím produktem s velice podobným složením – Herbsaint. V této podobě tento drink známe i dnes. Drink se za ta léta mnoho změnil a i žitná se často nahrazuje bourbonem. Jediné, co je stejným pojítnem všech podob je Peychaud’s Bitters. Handy později prodal práva na tento koktejl, a tak je možné koupit i předem namíchaný koktejl v lahvi.
35 ml žitné whisky nebo bourbonu
1 kostka cukru
1 lžička Herbsaintu
3 kapky Peychaud’s Bitters
citronová kůra
Do sklenice dáme ledovou tříšť, do které nastříkáme Herbsaint. V šejkru promícháme whisky, cukr a Peychaud’s Bitters. Vše vyšejkrujeme scedíme do sklenice s ledem. Zdobíme citronovou nebo pomerančovou kůrou.
Martina Mlsná