Sazerac

V roce 1859 otevřel v New Orleans John B. Shiller kavárnu se jménem The Sazerac Coffee House. Své jméno nesla po oblíbeném produktu Sazerac de Forge et Fils, který se v tomto podniku často naléval. Barman této kavárny Leon Lamothe namíchal tento koňak s Peychachudovým bitterem, cukrem, vodou a esencí z anýzu. V roce 1873 koupil od Shillera kavárnu jeho účetní Thomas Handy a koňak nahradil levnější žitnou whiskey a anýzovou esenci absinthem.

V roce 1912 se však Absinth dostal na zakázanou listinu, a tak ho nahradil domácím produktem s velice podobným složením – Herbsaint. V této podobě tento drink známe i dnes. Drink se za ta léta mnoho změnil a i žitná se často nahrazuje bourbonem. Jediné, co je stejným pojítnem všech podob je Peychaud’s Bitters. Handy později prodal práva na tento koktejl, a tak je možné koupit i předem namíchaný koktejl v lahvi.

 

35 ml žitné whisky nebo bourbonu

1 kostka cukru

1 lžička Herbsaintu

3 kapky Peychaud’s Bitters

citronová kůra

 

Do sklenice dáme ledovou tříšť, do které nastříkáme Herbsaint. V šejkru promícháme whisky, cukr a Peychaud’s Bitters. Vše vyšejkrujeme scedíme do sklenice s ledem. Zdobíme citronovou nebo pomerančovou kůrou.

 

Martina Mlsná


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>