Rybíz, jahody, ostružiny, borůvky a jiné plody, skvělé mlsání samo o sobě, Pokud jich máte dostatek, neváhejte a oslaďte si život touto lahůdkou.
Na asi 24 kousků:
300 g mouky
1 balíček pečícího prášku
špetka soli
300 g cukru
1 balíček vanilkového cukru
150 g nízkotučného tvarohu
7 lžic oleje
8 lžic mléka
1 kg plodů
12 plátků želatiny
500 g zakysané smetany
300 g bílého jogurtu
2 lžíce citronové šťávy
800 g šlehačky
meduňka
pečící papír
Mouku, kypřící prášek,100 g cukru, sůl a vanilkový cukr smícháme. Tvaroh, olej a mléko poté přidáme. Šlehačem vyšleháme do hladkého těsta. Plech o velikosti 25 x 440 cm vymažeme olejem a vyložíme pečícím papírem. Těsto na plech přendáme a uhladíme. Vložíme do předem vyhřáté trouby na 175 °C. Pečeme asi 20 minut. Vytáhneme z trouby a necháme na mřížce vychladnout. Ovoce nakrájíme na malé kousky. Želatinu namočíme do vlažné vody. Smetanu, jogurt, citronovou šťávu a 200 g cukru smícháme. 2-3 lžíce dáme smetanového krému lehce ohřejeme. Želatinu vymačkáme a přidáme do teplé smetany. Přidáme další dvě lžíce krému a mícháme, až se vše rozpustí v hladký krém a necháme vychladnout. Smetanu vyšleháme do do tuha. Vyšlehanou smetanou těsto pomažeme ze všech stran. Těsto můžeme rozkrojit a namazat ho i vevnitř. Uhladíme. ozdobíme ovocem,zalijeme želatinou a necháme několik hodin chladnout. Podáváme ozdobené meduňkovými lístky.
Sandra Špačková