Tento lehký salát je vhodný do teplých dní, nebo jako rychlá večeře po návštěvě z lesa, odkud si s sebou neseme lesní poklady.
Máte-li ho rádi, použijte do tohoto receptu kapku lanýžového oleje.
Silná chuť lanýžů předurčuje tento olej k velmi střídmému použití. S decentním množstvím se to tedy myslí vážně. Používá se jen ve velmi malém množství k dochucení jídel, kde není vhodné použití samotných lanýžů, ale je zapotřebí jejich chuť a aroma. Olej vždy používejte až k dochucení hotového jídla, nikdy jej nepoužívejte ke smažení nebo jiné tepelné úpravě! Chuť lanýžů by se ztratila.
Pro 4 mlsouny:
4 rajčata
200 g mozzarelly
1 cibule
1 stroužek česneku
1 svazek rukoly
½ svazku bazalky
2 větvičky tymiánu
4 lžíce olivového oleje
5 lžic balzamikového octa
1 lžička lanýžového oleje
sůl
pepř
Houby očistíme a osušíme. Malé houby necháme vcelku, ty větší nakrájíme na menší kousky. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na kostičky. Rukolu přebereme, silnější stonky odtrhneme a zbytek omyjeme a necháme okapat. Bylinky odtrháme od stonků a nasekáme na jemno. Ve větší pánvi rozehřejeme 2 lžíce olivového oleje. Houby na něm zprudka opečeme. Po chvilce přidáme cibuli s česnekem a krátce opečeme. Zalijeme octem, přisypeme nasekané bylinky. Necháme dvě minuty povařit. Zakápneme zbylým olivovým olejem, lanýžovým olejem, ochutíme solí a pepřem a pánev hned sundáme ze sporáku. Houby necháme trochu vychladnout. Mezitím rajčata nakrájíme na malé kousky a dáme do misky. Přidáme rukolu. Mozzarellu natrháme na menší kousky a přidáme k rajčatům. Nakonec přimícháme i houby a vše promícháme. Podáváme s opečenou bagetou.
Sandra Špačková
foto: Travis Yewell, unsplash