Candát, ryba v Čechách známá již od 18. století. Candát je vysoce ceněnou rybou pro své bílé maso a absenci mezisvalových kůstek. Tato chutná ryba je velmi univerzální, protože se dá zpracovat na mnoho způsobů.
Nejčastěji se lze setkat s candátem obecným, jehož maso získá po tepelné úpravě lahodnou, lehce oříškovou chuť. Ochutnejte jeho maso v kombinaci s avokádovým salátem.
Pro 4 mlsouny:
200 g cherry rajčat
4-5 lístků bazalky
1 avokádo
3 lžíce citronové šťávy
pepř
2 lžíce olivového oleje
150 g cottage
500 g filet candáta
Papriku omyjeme, očistíme od jádřince. Rajčata rozkrojíme. Lístky bazalky natrháme na menší kousky. Avokádo podélně rozpůlíme a pecku vyjmeme. Odloupneme slupku a avokádo nakrájíme na malé proužky. V míse smícháme nakrájenou zeleninu a cottage. Šťávu z citronu, olej, sůl a pepř smícháme a zalijeme tím zeleninu. Promícháme. Rybu posolíme. Olej rozpálíme v pánvi. Rybu položíme nejprve kůží dolů a opékáme 2-3 minuty. Poté obrátíme a opékáme stejnou dobu. Bazalku promícháme se salátem a podáváme s filetem ryby.
Martina Mlsná