Začněte snídani zdravě. Tyto netradiční placky vám budou určitě moc chutnat. Přidávají se do nich dva italské sýry. Ricotta, kterou jistě znáte a Taleggio.
Taleggio je čtverhranný sýr pocházející z Lombardie se zajímavou kvasnicovou chutí. Vyrábí z kravského pasterizovaného plnotučného mléka a zraje ve vlhkých horských jeskyních. Jeho kůrka je měkká, přirozená, růžově nahnědlé barvy s často nepravidelnými skvrnami našedlé plísně. Uvnitř je sýr měkký, trochu lepkavý, u středu bývá pevnější a zrnitý.
Díky zrání v solných lázních má jemnou oranžovou kůrku. Hodí se k přímé konzumaci, k vaření a především k zapékání.
Pro 2 mlsouny:
30 g vloček
25 g sýru Taleggio
50 g sýru Ricotta
1 vejce
50 g celeru
1 lžička oregána
1 lžíce oleje
lístky bazalky
½ stroužku česneku
1 lžička sýru ricotta
1 lžička rajčatového protlaku
0,5 lžičky medu
0,5 lžičky olivového oleje
Vločky zalijeme 40 ml vroucí vody, promícháme a necháme vsáknout. Ze sýru odkrojíme slupku a nakrájíme na drobné kousky. Spolu s ricottou a vejcem přimícháme k vločkám. Celer nakrájíme nahrubo. Za pomocí mixéru dohromady umixujeme celer, sýrové vločky a bylinky. Ochutíme solí a pepřem. Na pánvi rozehřejeme olej a postupně na něj lžící přidáváme směs a na pánvi ji lehce přimáčkneme, aby vznikly placky. Každou placku opékáme zhruba 4 minuty z každé strany.
Na dip smícháme všechny přísady a podáváme s ještě teplými plackami.
Martina Mlsná
foto: www.edeka.de