Co si budeme povídat, občas není nad pořádnou flákotu masa. Proč ale chodit vždy do restaurace, když si pořádný a chutný steak můžeme lehce připravit v naší kuchyni? Abychom se nešidili ani v příloze a pochutnali si, připravme si k tomu i polníčkovo bramborové pyré a glazovanou mrkví.
Pokud se vám nechce pouštět do vaření. Přečtěte si tento článek o druzích steaků, ať víte, co si objednat.
Pro 4 mlsouny:
4 steaky (každý cca 125 g)
800 g brambor
600 g mrkve
2 lžičky másla
4 lžičky javorového sirupu
pepř
2 lžíce oleje
10 lžic mléka
200 g polníčku
špetka muškátového oříšku
Brambory oloupeme, nakrájíme a uvaříme do měkka v osolené vodě. Mezitím oloupeme mrkev a nakrájíme na plátky. Máslo rozehřejeme ve větší pánvi a mrkev na něm za stálého míchání 2 minuty podusíme. Poté přilijeme malou sklenici vody, přivedeme k varu a vaříme asi 4 minuty. Nakonec mrkev glazujeme javorovým sirupem a ochutíme solí a pepřem. Maso omyjeme a osušíme kuchyňskou utěrkou a okořeníme. V pánvi si rozehřejeme olej a maso na něm asi 4 minuty opečeme. Mezitím si ohřejeme mléko a očistíme a natrháme polníček. Brambory slijeme a za pomocí mléka, trochy másla a muškátového oříšku připravíme pyré. Poté přimícháme i polníček. Steak podáváme s bramborovo-polníčkovým pyré a glazovanou mrkví.
Sandra Špačková
foto: www.lecker.de