Hřib smrkový je přezdíván králem houbařské říše. Je obdařen nejen vynikající chutí, ale už samotný pohled na něj je skvostný. Je to zkrátka hřib jak se patří. Sběrači hub považují tento druh za vůbec nejcennější. Má totiž báječnou oříškovou chuť.
Je velmi proměnlivý, může dorůst značné velikosti a váhy, dokonce až do 1 kg. Pokud najdete velkou plodnici, rozřízněte hned její klobouk, abyste se přesvědčili, že tam nejsou larvy hmyzu. Hmyz zde totiž velice rád klade vajíčka.
Hřib smrkový se najdete hlavně ve smrkových lesích, i když ojedinělé nálezy jsou možné i v listnatých lesích pod duby, buky a lískami. Roste v létě a na podzim. Najít ho můžeme od nížinných poloh až vysoko v horských oblastech. Není výjimkou ani na horských lukách nad hranicí lesa pod jednotlivými smrky.
Donesli jste si z lesa hřiby a přemýšlíte co s nimi? Pokud máte rádi grilování, protože je rychlé, je tento recept přesně pro vás.
Pro 4 mlsouny:
1 kg hřibů
olivový olej
½ kg
2 svazky jarní cibule
kůra z jednoho citronu
hrst oregána
pepř
sůl
šťáva z citronu
Čistý gril rozpálíme na 220 °C. Hřiby očistíme a utřeme papírovým ubrouskem. Rozřízneme je na půl. Dobře je osolíme a mašlovačkou je potřeme olivovým olejem. Cibuli položíme na gril a přidáme i hřiby. Gril zavřeme a necháme 5 minut grilovat.
Mezitím si připravíme alobal. Po 5 minutách z grilu vytáhneme cibuli, zabalíme ji do alobalu a dáme stranou. Hřiby necháme grilovat dalších 5 minut. Tři minuty před koncem k nim přidáme i česnek. Na talíř naservírujeme cibuli, houby, česnek, posypeme oregánem, citronovou kůrou a zakápneme olejem, šťávou z citronu. Promícháme a podáváme s chlebem.
Martina Mlsná