V teplých dnech si naše tělo žádá lehká jídla. Často nám tak stačí k jídlu jen ten salát s trochou pečiva. K tomuto sýrovému salátu se skvěle hodí opečená bílá bageta. Hlavní přísadou je sýr ementál, právě ten salátu dodává správnou chuť.
Ementál správným názvem Emmentaler je sýr původem ze Švýcarska s typickými dutinami uvnitř. Pochází z údolí řeky Emme v Kantonu Bern na úpatí Alp. Pokud ho máte rádi, proč si z něj nevyrobit chutný salát?
Pro 4 mlsouny:
300 g ementálu
60 g jarní cibule
1 chilli paprika
100 g ředkviček
1 červená paprika
3 lžíce octa
sůl
pepř
2 lžíce slunečnicového oleje
1 lžíce petržele
pažitka
bageta
Sýr nakrájíme na větší kostičky. Jarní cibulku nakrájíme na kolečka. Papričku očistíme od semínek a nakrájíme na jemno. Ředkvičky nakrájíme na tenká kolečka. Očištěnou papriku rovněž nakrájíme na menší kousky. Všechny přísady dáme do mísy a promícháme.
Na zálivku smícháme 2 lžíce vody, ocet, olej, petržel, sůl a pepř. Salát zálivkou zalijeme, promícháme a necháme 10 minut v klidu, aby se chutě smíchaly. V případě potřeby ještě dochutíme.
Podáváme ozdobené pažitkou s bílým pečivem
rdc