Escalivada

Tento pokrm lze připravit jak v kuchyni, tak na venkovním grilu. V případě venkovního grilování si zeleninu nakrájejte na silnější plátky, aby se vám při grilování nepropadla až k uhlíkům.

V Katalánsku, odkud pokrm pochází ho nejčastěji připravují jako přílohu ke grilovaným masům. Lze však jíst jen tak s křupavým chlebem.

Existuje mnoho receptů, někde navíc přidávají rajčata, někde používají tři druhy papriky, jinde nedávají víno ani ocet. Zkrátka, jak je libo.

 

Pro 4 mlsouny:

 

3 červené papriky

6 lžic olivového oleje

1 cibule

1 lilek

2 lžíce bílého vína

1 bobkový list

1 lžíce vinného octa

hrst hladkolisté petržele

křupavý chléb

 

Gril předehřejeme. Papriku očistíme od jádřince a podélně nakrájíme na čtvrtky. Papriku dáme „kůží“ na gril a pečeme asi 10 minut nebo do doby než povrch zčerná. Poté ji přendáme do sáčku, kde ji necháme 5 minut. Poté z ní půjde krásně sejmout kůže. Oloupanou papriku nakrájíme na tenké proužky.

Mezitím si lilek podlouhle nakrájíme a osolíme, necháme ho takto vypotit. Poté ho setřeme kuchyňskou utěrkou. Na pánvi rozehřejeme 2 lžíce oleje. A podusíme na něm cibuli nakrájenou na proužky a lilek. Dusíme přibližně 15 minut, dokud lilek zezlátne. Pak přidáme bobkový list a zalijeme vínem. Víno necháme zredukovat a sejmeme z plamene.

V míse smícháme s paprikami, petrželí, octem, zbytkem oleje a ochutíme solí a pepřem. Vytáhneme bobkový list, necháme zchladnout na pokojovou teplotu a servírujeme.

 

rdc


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>