Tento pokrm lze připravit jak v kuchyni, tak na venkovním grilu. V případě venkovního grilování si zeleninu nakrájejte na silnější plátky, aby se vám při grilování nepropadla až k uhlíkům.
V Katalánsku, odkud pokrm pochází ho nejčastěji připravují jako přílohu ke grilovaným masům. Lze však jíst jen tak s křupavým chlebem.
Existuje mnoho receptů, někde navíc přidávají rajčata, někde používají tři druhy papriky, jinde nedávají víno ani ocet. Zkrátka, jak je libo.
Pro 4 mlsouny:
3 červené papriky
6 lžic olivového oleje
1 cibule
1 lilek
2 lžíce bílého vína
1 bobkový list
1 lžíce vinného octa
hrst hladkolisté petržele
křupavý chléb
Gril předehřejeme. Papriku očistíme od jádřince a podélně nakrájíme na čtvrtky. Papriku dáme „kůží“ na gril a pečeme asi 10 minut nebo do doby než povrch zčerná. Poté ji přendáme do sáčku, kde ji necháme 5 minut. Poté z ní půjde krásně sejmout kůže. Oloupanou papriku nakrájíme na tenké proužky.
Mezitím si lilek podlouhle nakrájíme a osolíme, necháme ho takto vypotit. Poté ho setřeme kuchyňskou utěrkou. Na pánvi rozehřejeme 2 lžíce oleje. A podusíme na něm cibuli nakrájenou na proužky a lilek. Dusíme přibližně 15 minut, dokud lilek zezlátne. Pak přidáme bobkový list a zalijeme vínem. Víno necháme zredukovat a sejmeme z plamene.
V míse smícháme s paprikami, petrželí, octem, zbytkem oleje a ochutíme solí a pepřem. Vytáhneme bobkový list, necháme zchladnout na pokojovou teplotu a servírujeme.
rdc