Rose koktejl vznikl údajně již v roce 1920 někde na území Evropy. Koktejl se skládá z třešňového likéru kirsch, dále z cherry brandy – osvěžující směsi alkoholu a jemné a šťavnaté chuti třešní a v neposlední řadě z vermouthu, který drink krásně zředí.
Věděli jste, jaký je rozdíl mezi kirschem a cherry brandy? Že ne? Čtěte dále…
Třešňový likér zvaný také jako kirsch patří ke klasikům mezi likéry. Nejdůležitějšími producenty tohoto likéru jsou Francie, Nizozemí, Rakousko, Německo a Švýcarsko.
Po bylinných likérech je ten třešňový nejstarším likérem vůbec. První zmínky o jeho přípravě se objevily již v roce 1630. Třešňový likér je likér vyrobený z ovocného džusu. Na 100 litrů hotového výrobku, musí připadat 20 l třešňového džusu. K tomu se přidává už jen cukr, voda a alkohol.
Cherry brandy je zvláštním typem likéru. Připravuje se z třešňového džusu, třešňovice, cukru, vody a alkoholu. Brandy musí obsahovat na 100 litrů obsahu minimálně 5 l třešňovice o lihovosti 40 %. Jedině tak se projeví chuť a vůně surovin.
45 ml suchého vermouthu
15 ml cherry brandy
15 ml kirsch
Vše promícháme. Okraj koktejlové sklenice namočíme do grenadiny a poté do cukru. Přelijeme do sklenice a zdobíme třešní.
rdc