Symbol beránka neodmyslitelně patří k Velikonocům a v podobě sladkého pečiva si ho rádi dopřáváme. Když ho ale máme rádi, proč jej péct jen jednou do roka? Zkuste pojmout pečení beránka netradičně a přitom jezte zdravěji. Řada běžných surovin, jako je bílá mouka a cukr se dají nahradit za zdravější varianty. Poradíme vám jak.
Proč si tedy nedopřát něco trochu zdravějšího? Zkuste místo bílé mouky použít celozrnnou. Peče se s ní stejně dobře, pokud seženete jemně mletou.
Namísto bílého rafinovaného cukru beránka oslaďte třeba přírodním třtinovým cukrem. Pokud jako sladidlo použijete med, javorový nebo jablečný sirup, dodáte beránkovi i zajímavou chuť. Nebojte se experimentovat. Připravte si formu na pečení a hurá na to!
Základní recept
- 2 hrnky celozrnné mouky
- 3 vejce
- ½ hrnku oleje
- ¾ hrnku přírodního cukru
- 1 kypřící prášek do pečiva
- 1 hrnek mléka
- forma na pečení beránka
Vejce vyšlehejte s cukrem dohladka. Přidejte mouku s kypřícím práškem, olej a podle hustoty těsta přilévejte mléko. Vše dobře promíchejte.
Do tohoto základního těsta můžete podle chuti a fantazie přidat, co máte rádi: rozinky, mleté ořechy, vanilku, kandované ovoce atd. Celého beránka lze upéct i v tmavé variantě, pokud k mouce přidáte i 3 lžíce kakaa.
Nezapomeňte formu na pečení beránka vymazat tukem a vysypat hrubou moukou, aby šel beránek dobře vyklopit. Pečte v předehřáté troubě na teplotu 160 –180°Casi 40 minut podle vlastních zkušeností s troubou.
Vychladlého beránka můžete ještě ozdobit polevou. Tentokrát místo hotové cukrářské polevy, sáhněte raději po kvalitní čokoládě na vaření. Je to sice o něco pracnější, ale výsledek určitě bude stát za to. Nakonec nalepte oči z mandlí a kolem krku uvažte červenou mašli.