Odborníci na výživu se shodují, že snídaně programuje metabolismus a rozhoduje o jeho fungování během dne. Proto je potřeba začít den stylově a chutně. Ne nadarmo se říká: „Snídej jako král.“
Tyto úžasně jednoduché bylinkové rolky lze jíst s máslem, šunkou, sýrem či tvarohovou pomazánkou nebo jen tak. V každém případě si pochutnáte.
8 rolek pro 4 mlsouny:
150 g nízkotučného tvarohu
4 lžíce oleje
2 lžíce másla
1 vejce
1 svazek pažitky
1 svazek kopu
250 g mouky
½ lžičky kypřícího prášku
V míse smícháme tvaroh, olej, mléko, vejce a 1 ½ lžičky soli. Pažitku a kopr nakrájme najemno. Za pomocí mixéru bylinky společně s prosátou moukou a kypřícím práškem přimícháme k tvarohové směsi. Zpracujeme v hladké těsto. Těsto vytvarujeme v kouli, zabalíme do fólie a po dobu 20 minut necháme v lednici odpočinout. Poté těsto na pomoučeném válu vyválíme do velikosti 50×15 cm. Vyválené těsto opatrně srolujeme a nakrájíme na 8 kusů. Prostředek každého kousku promáčkneme čajovou lžičkou. Položíme na plech a pečeme v předem vyhřáté troubě na 200 °Cpřibližně 25 minut.
Podáváme vlažné.
rdc
foto: Matthias Haupt