Počasí nám přeje, a tak je grilovací sezóna v plném proudu. Máte dost hamburgerů a kuřecího masa? Využijte jara, kdy je snadno k sehnání mladé maso.
Jehněčí maso má podobné vlastnosti jako maso skopové či kůzlečí. Jde o maso velmi kvalitní, vyrostlé v naprosté většině případů díky mateřskému mléku a pastvě. Je velmi zdravé. Vyznačuje se typickou příchutí, která se tradičně doplňuje s česnekem a bylinkami.
Pro 4 mlsouny:
400 g jehněčí plece
150 g červené papriky
100 g cibule
100 g cukety
sůl
pepř
50 g cibule
2 stroužky česneku
2 lžíce petržele
1 lžíce lístků rozmarýnu
1 lžíce lístků tymiánu
0,5 lžíce květů levandule
3 lžíce olivového oleje
Na dip:
200 g zakysané smetany
1 jarní cibule
50 g červené papriky
bylinková sůl
pepř
Na bruschettu:
8 plátků bílého chleba
200 g sýru feta
50 g oliv
Maso nakrájíme na malé kostky. Papriku rozpůlíme, očistíme od jádřince a nakrájíme na menší kousky. Oloupanou cibuli nakrájíme na proužky. Cuketu rozpůlíme a nakrájíme na menší kousky. Všechny přísady postupně napícháme na 4 špízové jehly.
Na marinádu oloupeme česnek a cibuli a obojí nakrájíme najemno. Bylinky rozemneme v hmoždíři a vše v míse společně promícháme s olivovým olejem. Špízy do marinády položíme a necháme dvě hodiny.
Na dip smícháme smetanu s jarní cibulí nakrájenou na kolečka a paprikou nakrájenou na velmi malé kousky. Promícháme a ochutíme.
Chléb na grilu v troubě opečeme. Sýr necháme okapat a natrháme na menší kousky. Olivy nakrájíme najemno. Sýr a olivy smícháme a položíme na opečený chléb.
Špízy ochutíme solí a pepřem a na rozpáleném grilu přibližně 7 minut grilujeme.
Podáváme s dipem a bruschettou.
rdc
foto: www.edeka.de