Všem kdo rádi mlsají, bude určitě chutnat tento koláč. Ingredience nejsou zrovna v sezóně, nicméně všechny lze bez potíží sehnat v průběhu celého roku. Ochutnejte a uvidíte sami, že si ho hned zařadíte do oblíbených receptů.
Na 12 kousků:
250 g mouky
150 g másla v pokojové teplotě
70 g cukru
sůl
1 žloutek
2 hrušky nebo jablka, 1 ks à200 g
3 lžíce citronové šťávy
350 ml mléka
100 ml cukru
40 g hrubá pšeničná krupice
2 vejce
50 g másla
200 g mletého máku
sůl
1 lžíce citronové kůry
mletá skořice
2 lžíce rumu
Prosetou mouku, cukr, špetku soli, žloutky a 2 lžíce vody za pomocí šlehače vypracujeme v pevné těsto. Zabalíme do fólie a necháme v lednici hodinu vychladnout.
Ovoce oloupeme, rozčtvrtíme a očistíme od jádřince. Pokapeme citrónovou šťávou.
Dno formy o průměru 26 vyložíme pečícím papírem. Těsto vyválíme a vyložíme jím dno a kraje formy do výšky 3-4 cm. Dno propíchneme na několika místech vidličkou a necháme chvíli odpočívat. Stáhneme z ohně a 10 minut necháme. Vejce oddělíme a máslo necháme rozpustit. Mák, máslo a žloutek přimícháme ke krupici. Ochutíme rumem, kůrou, špetkou soli a skořice. Z bílku vyšleháme tuhý sníh a smícháme ho se zbylým cukrem. Opatrně přimícháme k zbytku náplně a promícháme. Vše nalijeme na připravené těsto a uhladíme. Na vrch vyskládáme nakrájené ovoce. Vložíme do předem vyhřáté trouby na180 °Ca pečeme 50-60 minut.
Servírujeme vychlazené se šlehačkou.
rdc
foto: Heino Banderob