Ovocno-makový koláč

Všem kdo rádi mlsají, bude určitě chutnat tento koláč. Ingredience nejsou zrovna v sezóně, nicméně všechny lze bez potíží sehnat v průběhu celého roku. Ochutnejte a uvidíte sami, že si ho hned zařadíte do oblíbených receptů.

 Na 12 kousků:

250 g mouky

150 g másla v pokojové teplotě

70 g cukru

sůl

1 žloutek

2 hrušky nebo jablka, 1 ks à200 g

3 lžíce citronové šťávy

350 ml mléka

100 ml cukru

40 g hrubá pšeničná krupice

2 vejce

50 g másla

200 g mletého máku

sůl

1 lžíce citronové kůry

mletá skořice

2 lžíce rumu

Prosetou mouku, cukr, špetku soli, žloutky a 2 lžíce vody za pomocí šlehače vypracujeme v pevné těsto. Zabalíme do fólie a necháme v lednici hodinu vychladnout.

Ovoce oloupeme, rozčtvrtíme a očistíme od jádřince. Pokapeme citrónovou šťávou.

Dno formy o průměru 26 vyložíme pečícím papírem. Těsto vyválíme a vyložíme jím dno a kraje formy do výšky 3-4 cm. Dno propíchneme na několika místech vidličkou a necháme chvíli odpočívat. Stáhneme z ohně a 10 minut necháme. Vejce oddělíme a máslo necháme rozpustit. Mák, máslo a žloutek přimícháme ke krupici. Ochutíme rumem, kůrou, špetkou soli a skořice. Z bílku vyšleháme tuhý sníh a smícháme ho se zbylým cukrem. Opatrně přimícháme k zbytku náplně a promícháme. Vše nalijeme na připravené těsto a uhladíme. Na vrch vyskládáme nakrájené ovoce. Vložíme do předem vyhřáté trouby na180 °Ca pečeme 50-60 minut.

Servírujeme vychlazené se šlehačkou.

rdc

foto: Heino Banderob


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>