Tato polévka z červené řepy je velice hustá a vydatná. Rozhodně si ji připravte i s přílohou z indického chleba, datlí a zázvoru. Tyto ingredience dodají zdravé červené řepě úplně jiný rozměr.
Pro 4 mlsouny:
800 g červené řepy
sůl
1 brambora
1 červená cibule
15 g čerstvého zázvoru
1 chilli paprička
½ lžičky koriandru
2 lžíce oleje
300 ml šťávy z červené řepy
600 ml vody
cukr
příloha:
2 plátky indického chleba
1 lžička oleje
3 sušené datle
5 g čerstvého zázvoru
hrst lístků koriandru
1 lžička másla
½ limetka
Červenou řepu necháme vařit ve vroucí osolené vodě, dokud nezměkne, přibližně jednu hodinu. Mezitím oloupeme bramboru a nakrájíme na malé kostičky. Oloupanou cibuli nakrájíme najemno. Chilli papričku rozřízneme a očistíme od semínek a spolu s oloupaným zázvorem jemně nakrájíme. Koriandrová semínku v hmoždíři rozdrtíme.
Změklou červenou řepu slijeme a necháme chvíli vychladnout. Poté nakrájíme najemno. Olej v hrnci rozehřejeme a všechny připravené suroviny na něm podusíme. Zalijeme vodou a šťávou z červené řepy. Ochutíme špetkou soli a trochou cukru. Přivedeme k varu a na mírném ohni vaříme asi 25 minut. Tyčovým mixérem polévku rozmixujeme. Skrz větší cedník přelijeme do druhého hrnce.
Indický chléb v pánvi postupně na oleji dokřupava opečeme. Poté nakrájíme na menší kousky. Datle vypeckujeme a nakrájíme na kostky. Oloupaný zázvor najemno nakrájíme. Koriandr natrháme. V pánvi rozehřejeme máslo a všechno na něm 1 minutu prohřejeme. Zakápneme šťávou z limetky. Polévku podáváme s chlebovou směsí.
Na koho bude polévka příliš výrazná, může její chuť zjemnit smetanou.
rdc
foto: Ulrike Holsten
p