Pražma, druhým jménem doráda, je vynikající volbou při dietě. Je to mořská ryba s pevným bílým a velice šťavnatým masem a jen malými kostmi.
Rozlišujeme celkem mezi třemi druhy. Pražma královská, pražma růžová a pražma šedá s tou se však setkáme jen ojediněle.
Pražma se perfektně hodí na pečení, smažení či grilování. Vaření se příliš nedoporučuje, maso má tendenci se vysušit.
Pro 4 mlsouny:
2 červené papriky
2 červené cibule
6 sardinek v oleji
5 snítek rozmarýnu a tymiánu
sůl
6 lžic olivového oleje
2 pražmy (každá okolo 500 -600 g)
2 lžíce citronové šťávy
2 stroužky česneku
2 stonky oregána
Troubu předehřejeme na 200 °C. Brambory oloupeme, umyjeme a nakrájíme na přibližně půl centimetrové plátky. Papriky rozpůlíme a zbavíme všech semínek, poté je nakrájíme spolu s oloupanou cibulí rozkrojíme na širší plátky. Sardinky osušíme a nakrájíme na jemno. Rozmarýn a tymián obereme od větvičky a v hmoždíři rozmělníme.
Vše s bramborami, paprikami a 4 lžícemi oleje promícháme na plechu, osolíme a opepříme.
Zeleninu v troubě zapečeme přibližně 20 minut. Rybu očistíme, osušíme utěrkou a kůži na několika místech lehce prořízneme. Rybu zevnitř i zvenku osolíme a pokapeme citronovou šťávou. Oregáno očistíme a spolu s česnekem vložíme do břicha ryby. Opečenou zeleninu na plechu promícháme a položíme na ni rybu. Pokapeme zbylým olejem, vrátíme do trouby a pečeme 30 minut.
rdc
foto: fischkueche.com