Pražma na paprikových bramborech

Pražma, druhým jménem doráda, je vynikající volbou při dietě. Je to mořská ryba s pevným bílým a velice šťavnatým masem a jen malými kostmi.

Rozlišujeme celkem mezi třemi druhy. Pražma královská, pražma růžová a pražma šedá s tou se však setkáme jen ojediněle.

Pražma se perfektně hodí na pečení, smažení či grilování. Vaření se příliš nedoporučuje, maso má tendenci se vysušit.

Pro 4 mlsouny:

800 g brambor
2 červené papriky
2 červené cibule
6 sardinek v oleji
5 snítek rozmarýnu a tymiánu
sůl
pepř
6 lžic olivového oleje
2 pražmy (každá okolo 500 -600 g)
2 lžíce citronové šťávy
2 stroužky česneku
2 stonky oregána

Troubu předehřejeme na 200 °C. Brambory oloupeme, umyjeme a nakrájíme na přibližně půl centimetrové plátky. Papriky rozpůlíme a zbavíme všech semínek, poté je nakrájíme spolu s oloupanou cibulí rozkrojíme na širší plátky. Sardinky osušíme a nakrájíme na jemno. Rozmarýn a tymián obereme od větvičky a v hmoždíři rozmělníme.

Vše s bramborami, paprikami a 4 lžícemi oleje promícháme na plechu, osolíme a opepříme.

Zeleninu v troubě zapečeme přibližně 20 minut. Rybu očistíme, osušíme utěrkou a kůži na několika místech lehce prořízneme. Rybu zevnitř i zvenku osolíme a pokapeme citronovou šťávou. Oregáno očistíme a spolu s česnekem vložíme do břicha ryby. Opečenou zeleninu na plechu promícháme a položíme na ni rybu. Pokapeme zbylým olejem, vrátíme do trouby a pečeme 30 minut.

rdc
foto: fischkueche.com


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>