Martabak nebo Mutabak je pouliční jídlo připomínající omeletu, které pravděpodobně vzniklo v jižní Saudské Arábii nebo v Jemenu.
Odtud se rozšíšilo do Malaysie, Singaporu a Indonésie, kde se stalo velice populárním a setkat se zde s ním můžete doslova na každém rohu.
Pro 4 mlsouny:
Těsto:
3 hrnky chlebové mouky
¾ hrnku vody
1/3 hrnku oleje
1 lžíce soli
1 vejce
Náplň:
½ cibule
1 stroužek česneku
500 g mletého masa
½ rajče
špetka koření: pepř, koriandr, chilli, kmín
1 pórek
4 vejce
sůl
hrst tvrdého sýra
Všechny ingredience na těsto smícháme a ručně propracujeme v jemné, lehce lepivé těsto. Těsto rozdělíme na 6 dílů a z každého vytvoříme kuličku. Dáme je na talíř, zakryjeme fólií a necháme 3 hodiny odležet.
Cibuli oloupeme a spolu s rajčetem nakrájíme na malé kostičky. Cibuli a česnek na pánvi prudce opečeme. Přidáme maso a dusíme, dokud nezhnědne a pak ještě deset minut vaříme. Přidáme rajčata a koření a chvíli vaříme až rajčata změknou. Dáme stranou vychladnout. Vejce rozbijeme do mísy, osolíme, přidáme najemno nakrájený pórek, sýr a přímícháme k masu. Mícháme, dokud se vše nespojí.
Jednotlivé kuličky těsta dáme na vál a z každé vyválíme tenký poměrně velký plát. Na větší pánvi trochu oleje, vložíme placku a lžící do jejího středu naneseme připravenou masovou nápln. Placku přehneme a náplň v těstě uzavřeme. Osmažíme po obou stranách dohněda a vyjmeme.
rdc