I když zima opět udeřila, není třeba vzdávat se oblíbených salátů. Ingredience pro tento salát lze bez potíží sehnat i tomto období. Velice zajímavá je zde kombinace čekanky, ovoce a kozího sýra.
Kozí sýr je vhodný pro studenou i teplou kuchyni. Využívá se v přírodním stavu, jako pomazánka, může se grilovat, zapékat, smažit nebo přidávat do salátů. Výtečně se kombinuje s oříšky, bazalkou, ovocem a medem. Není sladký jako například kravský, je dietnější a snadno stravitelný.
Pro 2 mlsouny:
80 g čekankového salátu
80 g polníčku
1 pomeranč
2 lžíce octu
sůl, pepř
špetka cukru
2 lžíce olivového oleje
1 hruška
120 g kozího sýra
Oba saláty očistíme a natrháme nahrubo. Pomeranč důkladně oloupeme, tak abychom se zbavili i bílé slupky. Z pomeranče vymačkáme šťávu a tu smícháme octem, solí, pepřem, cukrem a olejem.
Hrušku oloupeme, odstraníme jádřinec a nakrájíme na menší kousky. Hned smícháme s připraveným dresinkem. Kozí sýr natrháme na hrubší kousky, smícháme s očištěným salátem a přelijeme dresinkem. Hned podáváme.
rdc
foto: Wolfgang Kowall