Chinkali (Khinkali) je gruzínské národní jídlo, které nesmí chybět na žádném slavnostním stole.
Jsou to těstovinové knedlíčky plněné mletým masem. Do mletého masa se ale přidává petržel a koriandr, a právě tyto bylinky dodají pokrmu tu pravou chuť. Říkáte si, poměrně fádní jídlo? Možná, ale jen do doby, než poprvé ochutnáte. Jaký druh mletého masa zvolíte, záleží jen na vás, v Gruzii se můžete setkat s hovězím, vepřovým a skopovým. Pokud zrovna nemáte chuť na maso, naplňte knedlíčky houbami či sýrem.
Protože jsou knedlíčky plné šťávy z masa, říká se v Gruzii, že teprve až člověk jí knedlíčky, aniž by šťáva vytekla, umí pořádně líbat.
Pro 4 mlsouny:
1 menší cibule
hrst drceného koriandru
2 svazky petržele
pepř
1 lžička římského kmínu
½ lžičky červené pálivé papriky
sůl
na těsto:
4 šálky hladké mouky
1 ½ šálku vody
špetka soli
Směs mletého masa smícháme s na jemno nasekanými bylinkami a cibulí. Přidáme koření, teplou vodu a pořádně promícháme.
Mouku nasypeme do mísy, posypeme solí, přidáme vodu a vypracujeme v nelepivé těsto. Těsto položíme na pomoučenou pracovní desku a rozválíme na plát. Pomocí skleničky vykrojíme z těsta malá kolečka, která jednotlivě rozválíme na tenčí plátky. Do středu pak pomocí lžíce vkládáme masovou náplň.
Naplněné těsto nahoře spojíme (vytvoří se měšec) a takto připravené chinkali povaříme15 minut ve vroucí osolené vodě. Podáváme posypané čerstvě namletým pepřem.
rdc
foto: Maciej Landsberg