Dušený zajíc na pepři

Maso zvěřiny je vysoce aromatické a má svou osobitou vůni. Výrazný podíl na tom mají různé voňavé silice, které jsou obsaženy v jejich stravě. Chuť a jakost je ovlivňována také dobou, kdy je zvěř lovena, stářím a pochopitelně zdravotním stavem.

Zaječí maso má poměrně intenzivní zvěřinovou chuť. Výtečně se hodí pro pečení či dušení s kořenovou zeleninou. Výborná je jeho úprava na smetaně.

Při nákupu celého zajíce si všímáme uší. U mladých zajíců jsou uši menší a snadno je natrhneme. Na vnitřní straně předních nohou mají mladí zajíci výrůstek. Při stahování poznáme věk podle blan na hřbetu, které jsou u mladých zajíců tenké a průsvitné, u starých kusů mají modrobílé zbarvení.

Pro 4-6 mlsounů:

1 kg zaječího masa

250 ml červeného vína

2 lžíce octa

10 zrnek pepře

1 bobkový list

1 cibule

2 nakrájené stonky řapíkatého celeru

2 nakrájené mrkve

40 g másla

2 brambory oloupané, nakrájené na kostky

300 ml vývaru

2 lžíce brusinek

sůl a čerstvě mletý pepř

Jednotlivé porce zajíce dáme do misky, přilijeme červené víno, ocet, pepř, rozemnutý bobkový list, cibuli nakrájenou na čtvrtky a promícháme. Misku přikryjeme pokličkou a necháme přes noc na chladném místě uležet. Před přípravou maso vyjmeme, osušíme kuchyňskou utěrkou a potřeme solí a pepřem. Připravenou marinádu scedíme, dáme do hrnce a 5 minut na mírném ohni povaříme.

V hrnci rozehřejeme máslo, na kterém opečeme ze všech stran kousky masa. Poté přisypeme brambory, cibuli, petržel, mrkev a promícháme. Zalijeme vývarem. Hrnec přiklopíme a hodinu dusíme. Hotové maso vyjmeme z hrnce a dáme na talíře. Omáčku po dušení scedíme a “protřeme” přes cedník, necháme krátce povařit a vmícháme brusinky. V případě potřeby dochutíme solí a pepřem. Omáčkou přelijeme maso a podáváme.

Jako přílohu podáváme nudle, brambory, knedlíky, červené zelí anebo co je nám pochuti.

rdc


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>