Také jste se těšili na adventní trhy, až si koupíte ten voňavý pytlík plný dobrot, který krásně zahřeje zmrzlé ruce? Ano, řeč je o pečených kaštanech.
V posledních letech se dají zakoupit i na českých předvánočních trzích a svou vůní krásně doplňují vánoční atmosféru.
Zajímá vás, odkud se vzaly a jak je připravit doma? Pak čtěte dále.
Využití kaštanů v kuchyni má letitou tradici – naši předci si na nich pochutnávali již před mnoha tisíci lety. Do Evropy se kaštany dostaly z Malé Asie. V kronikách se píše, že právě díky kaštanům přežila vyhladovělá řecká armáda při tažení do Asie.
V Čechách se kaštany začaly pěstovat ve 13. století a rychle si získaly oblibu. Plody se totiž dají velice snadno uskladnit, a tak si našly kaštany své místo v jídelníčku u chudých obyvatel. Historicky první zmínky o kaštanovníku setém se týkají stromů vysazených na Chomutovsku. I dnes u nás roste kaštanovník na řadě míst. Daří se mu především ve vinařských oblastech.
Jedlé kaštany jsou zdravé
Neobsahují žádné fruktózy ani glukózu, a proto jsou vhodné pro diabetiky. Neobsahují ani lepek, a tak jsou vhodné i pro bezlepkovou dietu.
Jsou proslulé svými blahosklonnými účinky na žaludek, žíly, mozek i srdce. Využívají se při prevenci chorob kardiovaskulárních, respiračních, jaterních i při poruchách krvetvorby. Jsou zásobárnou minerálních látek – sodíku, hořčíku, vápníku, železa, draslíku, fosforu a síry. Z vitamínů pak obsahují velké množství vitamínu C, E, karotenem a vitamíny B1, B2 a B6. Jsou bohaté na škroby a vlákninu a neobsahují příliš tuku. Jedlé kaštany působí příznivě na vlasy, kůži, při námaze, únavě a stresu. Šeptá se o nich, že v sobě skrývají tajemství věčného mládí.
Po tepelném zpracování je můžeme použít k dalším pokrmům. Lze je konzumovat i syrové, ale některým může jejich vadit jejich trpkost.
Snadno je připravíte i v pohodlí domova
Velmi oblíbené jsou pečené kaštany, které samy o sobě slouží jako dezert. Vařené kaštany se podávají jako příloha k masu. Ve Spojených státech si bez nich nedovedou představit nádivku do krocana. Vyrábí se z nich dokonce i nápoje. Určitě si ale pochutnáte, když je jen zlehka opečete na másle.
Kaštany vždy důkladně umyjeme a nožem je na špičce nařízneme do kříže. Vložíme je do hrnce a zalijeme vodou, aby byly ponořené. Vodu uvedeme do varu, snížíme plamen a na mírném ohni vaříme asi 20 minut. Kaštany loupeme ještě za tepla. Další variantou jak je připravit, je dát kaštJedlé kaštany, tajemství věčného mládíany do trouby. Nejprve je opět nařízneme a poté pečeme v troubě při 200 °C. Až se kuchyní rozline jejich vůně, máme hotovo.
Nespotřebované kaštany dáme do sáčků, které uložíme do mrazáku. Můžeme je tak snadno kdykoliv rozmrazit a použít.
rdc
foto: sare ., unsplash
Kaštany mám moc rád. Asi si dneska nejaký koupim Díky za tip.