Kletzenbrot – tak se nazývá nejstarší rakouský vánoční moučník. Do češtiny ho lze přeložit jako křížalový chléb a jedná se vlastně o obdobu našeho biskupského chlebíčku. Jeho základem jsou sušená jablka či hrušky. Tento chléb se podává na štedrý den ráno a podává se s trouchou másla a marmelády.
250 g sušených hrušek nebo jablek
250 g rozinek
150 g fíků
30 g piniových oříšků
50 g vlašských ořechů
80 g kandovaného ovoce
1 lžička perníkového koření
125 ml hruškovice
3 malá vejce
130 g medu
150 g hladké mouky
1 vejce na potření
mandle na obložení
Křížaly namočíme do vody. Všechno ovoce i ořechy nakrájíme na drobno a smícháme s perníkovým kořením a hruškovicí. Necháme 24 hodin marinovat. Vejce s medem vyšleháme do pěny a smícháme s namarinovaným ovocem a křížaly. Nakonec přidáme i prosátou mouku a pečlivě promícháme. Z této jemné směsi vytvarujeme na plechu vypodloženým pečícím papírem dva bochánky. Potřeme vyšlehaným vejcem a můžeme i zasypat mandlemi. Pečeme v předehřáté troubě na 160 °C 60-75 minut.
Chléb můžeme uchovat v chladu 2-3 týdny. Lze jej i zamrazit.
rdc