Velice jednoduchá zimní polévka pro všechny, kdo mají slabost pro jelita a jitrnice.
Tato specialita je v sousedním Rakousku nazývaná jako Wurstsuppe nebo také Metzelsuppe. V mnoha rodinách se podává jako polévka štědrovečerní.
Už jste ji někdy ochutnali? A chutnala Vám?
Pro 4 mlsouny:
50 g špeku
1 l vepřového vývaru
1 jelito
1 jitrici
1 lžička majoránky
1 lžička petrželky
sůl
pepř
Cibuli a špek nakrájíme najemno a na kapce oleje zpěníme. Zalijeme vývarem a přivedeme k varu. Poté vytlačíme ze střívka jelito a jitrnici a přimícháme do vývaru. Vepřové maso protlačíme přes mlýnek nebo nakrájíme na malé kousky a také přidáme do vývaru. Přidáme rozemnuté bylinky a dochutíme solí a pepřem.
Sandra Špačková
foto: Martin Bursch