V některých krajích nebylo vždy zvykem podávat na Vánoce rybí polévku. Většinou se podávala polévka ze sušených hub, cibule a kmínu. Jinde se podávala zelná polévka s klobásou, hrachová, čočková či kmínová polévka. O těch ale příště.
V dnešní době by to však v mnoha domácnostech nebyly Vánoce bez rybí polévky. Recept na ni se dědí z generace na generaci. Pokud žádný recept nevlastíte, pak vyzkoušejte právě tento. V ingrediencích naleznete i koňak, nedivte se, jen díky němu je tato polévka tak jemná. Její základ je z mrkve, celeru, petrželové natě, cibule a vývaru z rybích jiker a hlav. To vše je zjemněno smetanou a koňakem.
K polévce podáváme krutony.
Množství ingrediencí zvolte podle chuti a počtu očekávaných mlsounů:
celer
petrželová nať
cibule
vývar z rybích jiker a hlav
smetana
hladká mouka
máslo
mléko
muškátový květ
koňak
krutony
Kořenovou zeleninu nastrouháme na jemném struhadle a osmažíme na másle, přidáme cukr. Když zelenina lehce ztmavne, zalijeme ji vývarem z rybích jiker a hlav, osolíme, opepříme a necháme vařit. Až je vše měkké, polévku přecedíme. Do polévky vrátíme maso, zjemníme smetanou, zahustíme jíškou z másla, hladké mouky a mléka. Vše rozmixujeme do krému. Zastříkneme koňakem a přidáme muškátový květ a zbylou část masa.
Martina Mlsná