Opečený lín s koprovou omáčkou

Lín obecný je všežravá kaprovitá ryba, která je charakteristická jemnými nazelenalými šupinami. V 19. století líni nechyběli ve vánočních kádích, kde byli stejně jako kapři k zakoupení. Dnes se tato chutná ryba opomíjí. Stejně jako kapra lze lína upravit na řadu způsobů. Je výtečný do ragú, báječně chutná se slaninou.

Dobře se smaží i griluje. Jemné maso z této ryby je nejchutnější v kombinaci s čerstvými bylinkami, jako estragon, mladý tymián a šalvěj a jemnými omáčkami. Moc si ale nerozumí s přílišným množstvím koření.

Pro 4 mlsouny:

4 větší filety lína (každý cca 100 g)
3 lžíce citronové šťávy
2 svazky kopru
3 lžíce mouky
1/8 l bílého vinného octa
100 g másla
2 bílky
špetka cukru
sůl
bílý pepř

Filety omyjeme a osušíme. Osolíme a opepříme. Z obou stran pokapame citronovou šťávou a obalíme v mouce. Kopr omyjeme a necháme usušit, poté nakrájíme na jemno. V kastrůlku rozehřejeme ocet a polovinu másla a necháme pomalu rozpustit. Přimícháme bílky a na silnějším plameni metličkou ušleháme. Omáčku ochutíme solí, opět bílým pepřem a cukrem. Nakonec přisypeme nakrájený kopr. Zbytek másla rozehřejeme na pánvi a filetu z každé strany 3 minuty opékáme. Servírujeme s koprovou omáčkou a bramborami.

Martina Mlsná


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>