Lín obecný je všežravá kaprovitá ryba, která je charakteristická jemnými nazelenalými šupinami. V 19. století líni nechyběli ve vánočních kádích, kde byli stejně jako kapři k zakoupení. Dnes se tato chutná ryba opomíjí. Stejně jako kapra lze lína upravit na řadu způsobů. Je výtečný do ragú, báječně chutná se slaninou.
Dobře se smaží i griluje. Jemné maso z této ryby je nejchutnější v kombinaci s čerstvými bylinkami, jako estragon, mladý tymián a šalvěj a jemnými omáčkami. Moc si ale nerozumí s přílišným množstvím koření.
Pro 4 mlsouny:
3 lžíce citronové šťávy
2 svazky kopru
3 lžíce mouky
1/8 l bílého vinného octa
2 bílky
špetka cukru
sůl
bílý pepř
Filety omyjeme a osušíme. Osolíme a opepříme. Z obou stran pokapame citronovou šťávou a obalíme v mouce. Kopr omyjeme a necháme usušit, poté nakrájíme na jemno. V kastrůlku rozehřejeme ocet a polovinu másla a necháme pomalu rozpustit. Přimícháme bílky a na silnějším plameni metličkou ušleháme. Omáčku ochutíme solí, opět bílým pepřem a cukrem. Nakonec přisypeme nakrájený kopr. Zbytek másla rozehřejeme na pánvi a filetu z každé strany 3 minuty opékáme. Servírujeme s koprovou omáčkou a bramborami.
Martina Mlsná