Roketa, salátová zelenina populární především v jižní Evropě, zájem o ni se postupně zvyšuje i u nás. Obsahuje látky, které stimulují produkci žaludečních šťáv.
Mladé lístky svou chutí připomínají ředkvičku.
Roketu ale nemusíte přidávat jen do letních salátu.
Její mírně štiplavá chuť se hodí i do bramborového salátu. Že vás lákají netradiční chutě? Tak se do něj pusťte.
Pro 4 mlsouny:
2 šalotky
125 ml zeleninového vývaru
½ svazku rokety
2 lžíce bílého vinného octa
2 lžíce slunečnicového oleje
150 g zakysané smetany
300 g uzeného masa
2 lžíce slunečnicových semínek
sůl
pepř
Brambory uvaříme v osolené vodě. Šalotku oloupeme, posekáme a asi 5 minut povaříme v zeleninovém vývaru. Scezené brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. Vroucím vývarem se šalotkou brambory zalijeme a přiklopené necháme stát. Roketu pokrájíme, pár lístků si necháme celé na ozdobu. Ocet rozmícháme s jogurtem, olejem, smetanou, osolíme a opepříme. Vmícháme roketu. Uzené maso nakrájíme na kostky a spolu se zálivkou vmícháme do brambor. Semínka na sucho opražíme. Salát ozdobíme zbylou roketou a posypeme slunečnicovými semínky.
Martina Mlsná