Mnohé druhy cukroví by se bez kokosu neobešly a bez jeho existence bychom byli ochuzeni i o mnohé exotické speciality.
Kokosové palmy se na světě pěstují více než 3000 let. Dodnes se však neví, odkud pocházejí. Říká se že snad z prehistorických ostrovů Lemuria či Mu. Jejich plody velice dobře plavou a ani slaná voda je nijak nepoškodí. Díky tomu překonávají opravdu velké vzdálenosti. Byly spatřeny dokonce i u norských břehů.
O kokosovníku se říká, že je užitečný 365 dní v týdnu a použít se dá na tisíc způsobů. Jedno arabské přísloví říká: „Pokud by se lidé na na Zemi octli s ničím víc než jedinou kokosovou palmou, žili by si docela šťastně a spokojeně po celou věčnost“. V sanskrtu, jazyce starověké Indie, se kokosová palma nazývá kalpa vriksha, což v překladu znamená „strom, který dává vše potřebné pro život“.
Uvnitř zralých kokosů se skrývá lahodná kokosová voda spolu s rosolovitou dužinou.
Ze zkvašeného kokosového mléka se připravuje alkohol zvaný arak a lisováním dužiny se získává kokosový olej.
Pozitivní vliv kokosového oleje na naše zdraví lze spatřit především při léčbě stresu, udržení správné hladiny cholesterolu a posilování imunitního systému. Kokosový olej napomáhá i správnému trávení, stejně tak při léčbě ledvinových obtíží a vysokého krevního tlaku.
Kokosový olej se pyšní kyselinou laurovou, kterou naše tělo přeměňuje na monolaurin. Ten má pozitivní účinky v boji s bakteriemi zapřičiňujícími například herpes či chřipku. Dalším významným zdrojem této látky je mateřské mléko. Výtažky z kokosového oleje jsou také obsaženy v mnoha kojeneckých výživách. Kyselina laurinová je nejúčinnější složkou v mateřském mléce, která posiluje imunitní systém dítěte.
Kromě hořčíku kokosový ořech obsahuje i jiné minerály důležité pro svalovou soustavu a kosti jako vápník a fosfor. Obsahuje I vitamíny C, B6 a B12. Nejvíce zastoupenou živinou v kokosu jsou tuky, které tvoří až třetinu jejich hmotnosti. Je zajímavé, že přestože většina mastných kyselin kokosového ořechu je nasycená, nepodporuje jejich konzumace vznik cholesterolu. Kokos je vhodné konzumovat při odvápnění kostí, osteoporóze, bolesti pohybového systému a také při belestech zad.
Kokosový ořech má opravdu mnoho využití. Jeho pevná dřevnatá skořápka je pokryta odlupujícími se svazky lýka. Lýko zůstává na ořechu jako pozůstatek po zeleném obalu, ve kterém se kokosový ořech původně nacházel během růstu. Z tohoto lýka se uplétají dlouhá lana, a také se z nich vyrábí textilní surovina k výrobě tkaných koberců. Ze skořápek se pak vyrábí misky a soustruží se třeba i knoflíky.
Při nákupu musíme dbát na to, aby očka na skořápce byla suchá a ořech nebyl cítit plísní.
Pokud máte zkušenost s kokosovými ořechy, tak jistě víte, že rozlousknout kokosovou skořápku může být docela tvrdý oříšek. Někteří při jeho dobývání volí kladivo, jiní pilku, ostatní je rozbíjejí třeba o schody. Pokud se vám nezamlouvá ani jedna varianta, pak vložte ořech na 20 minut do trouby předehřáté na 200°C. Kokos buď sám praskne, nebo ho zabalte do utěrky a tupým předmětem ho za pomocí lehkého úderu snadno rozbijte.
rdc