Konfitovaná hovězí kližka

Kližka je část hovězího nebo telecího jatečného kusu. Hovězí kližka je část masa z nohy. Rozděluje se šlachovitou kližnatou část kýty (zadní kližka) a plece (přední kližka). Má vysoký obsah kolagenu, jehož rozvařením vzniká želatina.

Je typická tmavě červenou barvou, která se odvíjí od stáří, pohlaví a kvality výživy dobytka. Má charakteristickou chuť i aroma, obsahuje mastné kyseliny.

Mladé maso poznáme už při nákupu podle jemných vláken masa, starší maso má naopak vlákna silná. Kližka je dosti tuhá, a hodí se tak k přípravě hovězího vývaru nebo dušených pokrmů. Chceme-li maso měkké, musíme při jeho přípravě počítat s delší dobou dušení.

Pro 4 mlsouny:

800 g hovězí kližky

3 mrkve

3 řapíkaté celery

2 cibule

6 stroužků česneku

2 dcl bílého vína

½ l vývaru

sůl, pepř

Maso nakrájíme tak na 5 cm silné plátky, hodně osolíme, opepříme a na oleji opečeme na krájenou kližku ze všech stran dohněda. Maso přemístíme do pekáčku a na výpeku orestujeme zeleninu nakrájenou na kousky. Zeleninu orestujeme na mírném ohni. Přidáme česnek, zalijeme vínem a necháme odvařit. Poté přilijeme vývar a vaříme 5 minut. Kližku zalijeme, přiklopíme alobalem a při teplotě 120°C konfitujeme 4 hodiny.

Hotovou kližku vyjmeme, vývar propasírujeme a můžeme podávat.

rdc

foto:  Mikko Juhani Pitkanen


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>