Kde je původ medvědích tlapek, pracen chcete-li, není známo.
Recept na toto oblíbené cukroví se objevil již ve věhlasných kuchařkách u paní Rettigové i Sandtnerové.
A pečou se tedy pár set let.
Pusťte se letos do nich i vy.
Přesto, že podle názvu pracny by se jejich příprava mohla zdát moc pracná, není tomu tak a zvládne je i pekař amatér.
Klasické pracny
270 g másla
250 g moučkového cukru
120 g mletých vlašských ořechů
špetka skořice a hřebíčku
Prosetou mouku smícháme s cukrem, kakaem, ořechy a kořením. Poté přidáme máslo a vypracujeme těsto. Dáme do chladu na hodinu odpočinout. Rozehřejeme troubu na 160 °C a těsto vymačkáme do formiček. Do každé formičky připravíme těstovou kuličku a vmáčkneme do formičky. Formičky na plechu vložíme do rozehřáté trouby a pečeme 18 minut. Vyklopíme z formiček a teplé medvědí tlapky obalujeme v moučkovém cukru s vanilkou.
Bezlepkové pracny
220 g bezlepkové mouky
200 g moučkového cukru
100 g rýžové mouky
3 lžíce kakaa
1 lžíce mleté skořice
moučkový a vanilkový cukr na obalení
Oba druhy mouky prosejeme a smícháme s ostatními ingrediencemi. Do každé formičky připravíme těstovou kuličku a vmáčkneme do formičky. Rozehřejeme troubu na 160 °C a pečeme 10-12 minut. Vyklopíme z formiček a teplé medvědí tlapky obalujeme v moučkovém cukru s vanilkou.
Dia pracny
50 g změklého másla
50 g sypkého sorbitu
100 g mletých mandlí či vlašských ořechů
1 lžička mleté skořice
1 vejce
Všechny ingredience smícháme s prosetou moukou. Do každé formičky připravíme těstovou kuličku a vmáčkneme do formičky Dáme do chladu na hodinu odpočinout. Rozehřejeme troubu na 160 °C a pečeme 10-12 minut.
Sandra Špačková
foto: recepty.jiribures.cz