Babiččiny pracny

pracny_21 11

Kde je původ medvědích tlapek, pracen chcete-li, není známo.

Recept na toto oblíbené cukroví se objevil již ve věhlasných kuchařkách u paní Rettigové i Sandtnerové.

A pečou se tedy pár set let.

Pusťte se letos do nich i vy.

Přesto, že podle názvu pracny by se jejich příprava mohla zdát moc pracná, není tomu tak a zvládne je i pekař amatér.

 

 

Klasické pracny

350 g polohrubé mouky
270 g másla
250 g moučkového cukru
50 g kakaa
120 g mletých vlašských ořechů
špetka skořice a hřebíčku

Prosetou mouku smícháme s cukrem, kakaem, ořechy a kořením. Poté přidáme máslo a vypracujeme těsto. Dáme do chladu na hodinu odpočinout. Rozehřejeme troubu na 160 °C a těsto vymačkáme do formiček. Do každé formičky připravíme těstovou kuličku a vmáčkneme do formičky. Formičky na plechu vložíme do rozehřáté trouby a pečeme 18 minut. Vyklopíme z formiček a teplé medvědí tlapky obalujeme v moučkovém cukru s vanilkou.

Bezlepkové pracny

280 g změklého másla
220 g bezlepkové mouky
200 g moučkového cukru
100 g rýžové mouky
140 g mletých mandlí či vlašských ořechů
3 lžíce kakaa
1 lžíce mleté skořice
moučkový a vanilkový cukr na obalení

Oba druhy mouky prosejeme a smícháme s ostatními ingrediencemi. Do každé formičky připravíme těstovou kuličku a vmáčkneme do formičky. Rozehřejeme troubu na 160 °C a pečeme 10-12 minut. Vyklopíme z formiček a teplé medvědí tlapky obalujeme v moučkovém cukru s vanilkou.

Dia pracny

200 g hladké mouky
50 g změklého másla
50 g sypkého sorbitu
100 g mletých mandlí či vlašských ořechů
3 lžíce kakaa
1 lžička mleté skořice
1 vejce

Všechny ingredience smícháme s prosetou moukou. Do každé formičky připravíme těstovou kuličku a vmáčkneme do formičky Dáme do chladu na hodinu odpočinout. Rozehřejeme troubu na 160 °C a pečeme 10-12 minut.

Sandra Špačková
foto: recepty.jiribures.cz


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>