Norimberské perníčky

pernicky

Odkud do našich končin přišel perník není známo. Šlo totiž o postupný vývoj. Zahraniční prameny však jako domov perníku uvádějí Německo. Německému, respektive norimberskému perníku nelze upřít jeho popularitu, která dnes vysoce převyšuje věhlas perníku českého.

První zmínka o perníkářích a výrobě a prodeji perníku v Čechách, je z roku 1335 z Turnova, kde prodávali perník tzv. cáletníci – právě tak se tehdy perníkářům říkalo. Právě v tomto období se vzalo jméno Celené ulice.

Celátníci měli vlastní cechy, které spolupracovaly s těmi saskými. Při přípravě těsta prý používali až osmdesát druhů vzácných koření a bylin, a nejdůležitější složkou byl kvalitní med. Z doby, kdy se začal do těsta přidávat pepř, pochází také název perník.

800 g hladké mouky
300 g medu
300 g moučkového cukru
300 g másla
4 vejce
1 dcl mléka
1 lžíce kakaa
10 ks hřebíčku, badyánu, anýzu
1 lžička mleté skořice
2 lžičky sody
špetka soli
špetka pepře

Med, cukr, máslo a žloutky dobře promícháme, pak přilijeme mléko a všechno koření, které jsme pořádně rozdrtili. Znovu promícháme, přidáme prosátou mouku a sníh z bílků. Vše dobře zpracujeme a vytvoříme bochníček. Dáme do vysypané nádoby a přikryté necháme v chladu odpočívat přibližně 12 hodin.

Těsto si vyválíme na 3-4 mm silnou placku. Vykrojíme tvary a pokud nechceme perníčky zdobit, pak je před vložením do trouby potřeme žloutkem. Pečeme při teplotě 175 –200 °C asi 10 minut.

Bezlepkové perníčky

65 dkg mouky, Jizerky nebo Promix uni
25 dkg moučkového cukru
4 lžíce medu
15 dkg změklého másla
4 vejce
1 lžička sody
1/4 koření do perníku
1 lžička kakaa

Všechny ingredience důkladně promícháme a těsto si vyválíme na 3-4 mm silnou placku. Vykrojíme tvary a pečeme při teplotě 175 –200 °C asi 10 minut.

Martina Mlsná
foto: picjumbo.com


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>