Torrijas je velice jednoduchý španělský moučník. Je to velmi starý pokrm původem z jižního Španělska. Vznikl díky snaze spotřebovat starý chléb.
Jde o plátky bílého chleba či bagety namočené v mléce, cukru a vejcích, usmažených v olivovém oleji. Jeho přípravu zvládne i naprostý začátečník a nezabere více než 15 minut.
Pro 4 mlsouny:
1 velkou bagetu
mléko
2 vejce
cukr krystal
2 lžičky sypané skořice
+ jedna celá na ozdobu
olivový olej
Mléko smícháme se skořicí. Bagetu nakrájíme na plátky. Do větší misky nalijeme asi 2 cm vrstvu skořicového mléka, do kterého položíme plátky bagety a necháme je nasáknout. Mezitím si rozšleháme vejce. Bagetu pak namočíme i do vejce. Na pánvi rozpálíme olej, na kterém osmahneme proužky citrónové kůry, které po chvíli vytáhneme a na jejich místo dáme z obou stran osmažit bagetu. Plátky bagety ještě za tepla obalíme v cukru a skořici.
Podáváme teplé nebo studené a obalené v medu, sirupu či čokoládě.
rdc