Sezóna zahradních grilů je za námi, možná pár milovníků těchto sychravých dnů, a především labužníků těchto pokrmů stále využívá tento druh přípravy jídla, ale proč ne. Vlastně na grilu můžeme jídlo připravovat po celý rok. Kromě venkovních grilů, existují i grily menší do interiéru.
Na grilu můžeme připravit snad všechny druhy masa. Nejběžnějším je určitě šťavnatý hovězí steak. Při výběru masa bychom měli dbát na to, aby bylo maso ze skutečně vykrmeného zvířete. Vždy je dobré ptát se řezníka na původ masa. Maso ze zvířete, které bylo chováno pro produkci mléka, může být pro na talíři zklamáním. Pokud nemáme možnost zeptat se na původ masa, řídit bychom se měli povinně zveřejňovanými údaji a zjistit tak datum narození a porážky zvířete, pohlaví a plemennou skladbu konkrétního jedince. Podle těchto údajů bychom měli přednostně kupovat maso z mladých býků, či jalovic.
Dále bychom měli kupovat pouze maso vyzrálé. Doba zrání je u různých mas různě dlouhá, hovězí maso by mělo dle odborníků zrát cca 10 dní. Vyzrálé maso je totiž o mnoho křehčí než maso nevyzrálé, a proto bychom si kvalitní hovězí maso měli koupit 1 týden před jeho položením na gril. Ale než se pustíme do samotné přípravy pokrmu, je dobré říci si něco o grilu.
Gril není jen pouhý nástroj, ve kterém se pokrm zhotovuje. Je šikovným pomocníkem, pokud je správně vybrán. Zřejmě nejčastějším typem grilu je gril na dřevěné uhlí. Sálající teplo dodává masu ten typický nádech pečícího masa, který se rychle šíří do okolí. Proto je pro spoustu steakových konzumentů typickým synonymem pro společné chvíle s rodinou, ale i pro příjemné posezení s přáteli.
Jestliže chceme opravdu kvalitní gril, je dobré zvolit značku, která již bezproblémově funguje na trhu. Jednou z nich je největší tuzemský prodejce zahradních a plynových grilů, Gril Weber. Je zárukou kvality a nabízí i nepřeberné množství příslušenství. Při výběru grilu však nesmíme zapomínat na to, jak často budeme gril používat a kolik úložného prostoru na něj máme k dispozici.
A teď již konečně ke grilování. Pokud nemáme dostatek času, nevadí. V obchodě si koupíme hotovou omáčku dle momentální chuti a připravíme si uvařené brambory nebo hranolky z fritézy. Hovězí roštěnku nakrájíme na plátky o takové síle, jak propečené je budeme chtít. Plátky okořeníme solí, pepřem, grilovacím kořením a zakápneme olejem. Zprudka opečeme z obou stran a servírujeme.